Prima cladire verde din Cluj-Napoca

Prima cladire verde din Cluj-Napoca

Amera Tower a obtinut certificarea LEED Gold dupa o investitie de 120.000 de euro si devine a doua constructie de acest gen din judet, dupa fosta hala a Nokia de la Jucu.

Cladirea de birouri de pe Calea Baciului a obtinut certificarea LEED Gold impreuna cu un certificat de performanta energetica ce situeaza cladirea in clasa energetica A, au anuntat reprezentantii Consilului Roman pentru Cladiri Verzi.

„Amera Tower a atins cu succes nivelul Gold de certificare stabilit de catre US Green Building Council, in sistemul de constructie verde LEED, verificat de catre Green Building Certification Institute”, au anuntat reprezentantii societatii clujene. Certificarea LEED (Leadership in Energy and Environment Design) are un sistem de rating de la 0 la 100 de puncte si patru trepte de clasificare: Certificat (40-49 puncte), Silver (50-59 puncte), Gold (60-79 puncte) si Platinum (peste 80 puncte). Pentru a indeplini standardele internationale, la cele 6 milioane de euro, cat a costat amenajarea cladirii de pe Calea Baciului, proprietarii au investit inca 120.000 de euro.

„Am avut noroc fiindca in cazul nostru a fost vorba de o cladire conceputa sanatos inca de la inceput, cu izolatie dubla, cu sistem de recuperare a caldurii in toata cladirea. Designul a fost de la inceput gandit in ideea de eficienta energetica, asa ca interventiile suplimentare pe care le-am avut de facut nu au fost atat de costisitoare. Cu toate acestea, au fost multe modificari de facut. Un an si jumatate ne-au chinuit americanii. Trebuie sa respecti proceduri internationale foarte stricte pentru a obtine un astfel de certificat”, a mentionat Adam Ambrus, reprezentantul Amera. Acesta a explicat ca, pe langa avantajele pe termen lung legate de costuri de intretinere reduse, un alt beneficiu pentru proprietar tine de negocierile cu potentialii chiriasi: verdele de pe cartea de vizita a cladirii poate reprezenta un avantaj in piata pentru castigarea de clienti.

Cladirea de 11 etaje, situata in partea de nord-vest a municipiului, pe fosta platforma industriala a comunei Baciu, are o suprafata construita desfasurata de 9.000 mp si 5.800 mp suprafata utila inchiriabila. Cel mai important chirias este compania de asigurari Groupama, care si-a regrupat activitatea si si-a stabilit recent aici sediul central din Cluj. Pentru o perioada scurta, cladirea a fost integral ocupata de centrul de servicii al olandezilor de la ING, insa acesta a fost inchis la cateva luni de la inaugurare. Precedentul de Cluj pe segmentul „verde oficial” a fost stabilit de fosta hala a Nokia, unde productia a fost sistata intre timp. In octombrie 2009, fabrica de telefoane mobile de la Jucu a fost recunoscuta la nivel mondial de catre US Green Building Council. Halei i-a fost acordat certificatul LEED Gold de catre organizatia americana Green Building Council.

Amera Tower este si primul proiect dezvoltat in Cluj-Napoca ce se califica pentru hotararea adoptata la nivelul orasului privind reducerea cu 50% a impozitului pe cladire pentru propietarii de cladiri verzi. De asemenea, proiectul Amera Tower a fost nominalizat la categoria „Proiectul Verde al Anului 2011” in cadrul galei de premiere in domeniul sustenabilitatii organizat de Romania Green Building Council in luna mai. Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi in parteneriat cu Amera Tower Building organizeaza vineri un eveniment in cadrul caruia se va discuta despre avantajele de a construi verde si oportunitatile existente pe piata in Romania impreuna cu reprezentantii primariei Cluj-Napoca.

Certificatele verzi sunt obtinute de cladirile care prin design, constructie si operare au un consum mai mic de energie, emisii reduse de materiale poluante, folosesc materiale durabile si asigura ventilatia si iluminatul natural al spatiului interior. Cladirile verzi folosesc solutii moderne pentru izolatii, contorizarea eficienta a consumurilor, instalatii neconventionale pentru producerea energiei, sisteme de incalzire, de aer conditionat, de tratare a aerului, de iluminat, de protectie impotriva incendiilor, de securitate si de control al accesului centralizate prin sisteme de management.

Printre avantajele prezentei cladirilor verzi, la nivel local, se numara diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera, productie locala de energie din surse regenerabile si reducerea dependentei de combustibili fosili, stimularea economiei locale prin folosirea de materiale de constructie si forta de munca locale, diminuarea productiei de deseuri si impact redus asupra mediului, incarcari mai mici asupra retelelor de utilitati prin eficienta energetica, folosirea unor materiale de constructie abundente sau regenerabile, cresterea productivitatii angajatilor, stimularea economiei locale, din moment ce o multime de servicii si solutii trebuie furnizate la nivel local.

Descriere tehnica Amera

Cladirea se incadreaza in categoria de performanta A, avand peretele-cortina din aluminiu: sistem Schuco, fatade ventilate Reynobond, tamplarie aluminiu termopan cu sticla verde securizata (UV), sistem VRF de ventilatie/racire/incalzire, dotat cu recuperatoare de energie termica si pompe de caldura. Intregul sistem este comandat automat si asigura 25 m3/ora aer proaspat de persoana. Exista patru ascensoare de 6-13 persoane, cu viteza de 1,6 m/s, interconectate si dotate cu sistem computerizat de optimizare a traficului, cai de acces dotate cu cititoare de card, sistem de acces controlat si in cazul mai multor chiriasi pe acelasi nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *