Prima dezbatere publica privind gazele de sist va fi stabilita dupa Consiliul de Mediu din 17 iunie

Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie
Prima dezbatere publica privind gazele de sist va fi stabilita dupa Consiliul de Mediu din 17 iunie
Prima dezbatere publica privind gazele de sist va fi stabilita dupa Consiliul de Mediu din 17 iunie

Prima dezbatere publica pe tema gazelor de sist va fi stabilita dupa Consiliul de Mediu din 17 iunie, iar printre participanti se vor afla autoritatile publice, grupurile parlamentare, societatea civila si organizatiile de mediu, a declarat, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
‘(…) Explorarea nu prezinta niciun risc pentru mediu pentru ca nu implica folosirea procedeului fracturarii hidraulice! Ca sa fie mai clar, activitatea de explorare a gazelor de sist nu difera de activitatea de explorare a hidrocarburilor, practicata in Romania de zeci de ani. Exploatarea este cu totul alt subiect, este supusa unui alt set de proceduri de avizare si este un proces separat, independent de explorare. Noi estimam ca perioada de explorare va dura minimum cinci ani. Mai mult, programele de prospectare vor ocoli ariile protejate si vor asigura o distanta sigura de la tarmul Marii Negre, de zone locuite, in apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate. Pregatim, la initiativa Guvernului, mai multe dezbateri publice, incluzand si autoritatile locale, grupurile parlamentare, societatea civila, organizatiile de mediu. Prima dezbatere publica dintre acestea va avea loc la Bucuresti si vom anunta toate detaliile dupa Consiliul de Mediu de pe 17 iunie’, a afirmat ministrul Mediului.

Luna trecuta, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, anunta faptul ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale /ANRM/ va organiza, in perioada urmatoare, licitatiile pentru desemnarea firmelor care vor realiza explorarea gazelor de sist.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a emis, in luna mai, deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL in cazul perimetrelor Costinesti si Vama Veche, care cuprinde lucrari de prospectiuni seismice in vederea identificarii resurselor.
Ministerul Mediului precizeaza ca, pentru aceasta etapa, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, intrucat ‘explorarea se realizeaza prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate in Romania de zeci de ani’.

Chevron detine concesiuni pentru a efectua lucrari de prospectiuni a gazelor de sist la trei blocuri din Romania cu o suprafata de 270.000 de hectare (Costinesti, Vama Veche si Barlad (est)).

Desi compania nu a precizat cand vor incepe lucrarile, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, arata ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza cel putin cinci ani.
Potrivit estimarilor Agentiei americane de informatii privind energia, Romania, Ungaria si Bulgaria au, impreuna, rezerve de gaze de sist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul Romaniei pentru aproape 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *