Prima nava de razboi ecologica

Are o lungime de 150 de metri, este dotat cu 40 de rachete, fiind primul distrugator din lume „eco friendly”. Marea Britanie a lansat la apa un vas de razboi impresionant, dat fiind ca este cel mai costisitor din intreaga istorie a marinei militare – a costat peste un miliard de lire sterline. In afara de dotarile tehnice si militare care fac ca marina americana sa paleasca de invidie, distrugatorul HMS Daring mai detine un record: acela de a fi prima nava ecologica din lume.

Ar fi de ajuns ca HMS Daring sa fie ancorat pe Tamisa, pentru a proteja Londra de orice fel de atac aerian, au declarat specialistii britanici. In urmatorii ani, HMS Daring, care va intra in serviciu in 2009, va avea cinci „frati gemeni”: Royal Navy intentioneaza sa construiasca alte cinci distrugatoare identice, pentru care se vor cheltui circa 10 miliarde de euro.

Ziaristii prezenti la ceremonia de lansare la apa a navei Daring au fost deziluzionati de formele ciudate ale acesteia si s-au intrebat daca un asemenea vas merita, intr-adevar, atatia bani. Apoi au aflat ca distrugatorul este dotat cu cele mai bune dispozitive electronice pe care sistemele de aparare le pot pune la dispozitie in prezent. Testele efectuate in largul Scotiei au depasit asteptarile si au aratat ca nu exista o racheta sau un submarin pe care HMS Daring sa nu-l poata intercepta.

O mie de obiective in acelasi timp

Distrugatorul, lung de 150 de metri, este dotat cu un turn cu o inaltime de 30 de metri, ce seamana cu un obelisc, de care este atasata o sfera. Este vorba de cel mai puternic radar existent la ora actuala, ce poate individualiza o mie de obiective in acelasi timp, pe o raza de 400 km. Daca vasul s-ar afla pe Canalul Manecii, ar putea, de exemplu, sa intercepteze toate avioanele care se inalta de pe aeroporturile din Londra si din toata Europa de Nord.

Capacitatea de aparare este, de asemenea, impresionanta: cele 40 de rachete sunt de 20 de ori mai usor de manevrat decat un bolid de Formula 1 si pot sa loveasca un obiect de dimensiunile unei mingi de tenis, care isi schimba directia in fiecare secunda.

Citeste articolul Prima nava de razboi ecologica integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *