Prima sectiune a statiei de epurare a apei de la Craiova a fost pusa in functiune

Prima sectiune a statiei de epurare a apei de la Craiova a fost pusa in functiune

Compania de Apa „Oltenia” a pus, miercuri, in functiune prima sectiune – cea de tratare mecanica – a statiei de epurare a apei din municipiul Craiova, obiectiv care urmeaza sa fie integral finalizat pana in iunie 2011. Directorul Companiei de Apa „Oltenia”, Doru Buruiana, a afirmat ca statia de epurare a Craiovei va avea o capacitate de deservire pentru 385.000 de locuitori echivalenti si va fi complet finalizata in iunie 2011.
„Prin darea in functiune a primei trepte se realizeaza preluarea apei uzate in statie si tratarea acesteia in sectiunea primara mecanica. (…) Sectiunea de tratare biologica, chimica si decantare finala a statiei de epurare se afla in curs de executie, la stadiul de aproximativ 90% pentru lucrarile civile si de 45% pentru lucrarile mecanice’, a spus Buruiana.

Contractul de reabilitare si modernizare a statiei de epurare a municipiului Craiova, in valoare de aproape 26 de milioane de euro, face parte din masura ex-ISPA Craiova ‘Reabilitarea retelelor de apa si canalizare si a statiei pentru epurarea apelor uzate in municipiul Craiova pentru protectia fluviului Dunarea’, care s-a ridicat la circa 84 de milioane de euro.

Viceprimarul Craiovei Marinica Dinca a afirmat, cu acest prilej, ca in acest moment statia de epurare da posibilitatea Companiei de Apa sa-si dezvolte reteaua de apa si canalizare din Craiova si sa isi creasca numarul de clientii, pentru ca legislatia Uniunii Europene, inclusiv cea romaneasca, prevede in mod expres ca fara statie de epurare nu se mai pot face noi bransamente de apa si canal.

„In acest moment, putem spune ca municipiul Craiova are statie de epurare, iar, daca firma italiana EMIT, care executa lucrarile, va pastra acelasi ritm, nu va exista niciun fel de problema sa fie data integral in functiune. Din punctul de vedere al absorbtiei fondurilor europene din acest proiect pe programul ISPA, acestea au fost integral absorbite, pentru ca marele pericol era, daca nu am fi luptat cu timpul, ca, dupa 31 decembrie 2010, sa pierdem finantarea, pentru ca era vorba de fonduri de preaderare. Am atins tinta din punct de vedere financiar si am atins si tinta materiala – constructia statiei de epurare’, a declarat Marinica Dinca.

La randul sau, prefectul judetului Dolj, Eugen Georgescu, a afirmat ca statia de epurare a Craiovei a avut o ‘epopee tumultoasa’ intinzandu-se pe 22 de ani, iar, in ultimii ani, Compania de Apa ‘Oltenia’ a fost nevoita de mai multe ori sa renunte la constructor si sa organizeze din nou licitatii. „A durat 22 de ani, dar suntem bucurosi ca nu suntem ultimul municipiu de pe raul Jiu care inaugureaza o astfel de statie de epurare. Craiova nu a avut pana acum o statie de epurare, iar acum Compania de Apa ‘Oltenia’ are o sarcina deosebita: are responsabilitatea de a aduce din iunie 2011 in aceasta statie de epurare toate apele reziduale, uzate din municipiul Craiova, ceea ce in acest moment inca nu se intampla. Trebuie sa continue investitiile pentru ca aceasta statie sa poata functiona la capacitate maxima’, a spus Eugen Georgescu.

Ion Taina, reprezentantul firmei de consultanta Eptisa Romania, care a asigurat supervizarea contractului, a afirmat ca, desi au existat mai multe momente dificile pe parcursul derularii masurii ex-ISPA Craiova, Consiliul Local Craiova si Compania de Apa ‘Oltenia’ au tinut cont de sfatul consultantului si ‘au avut curajul’ sa rezilieze de mai multe ori contractele cu constructorii. In ciuda faptului ca municipiul Craiova este unul dintre cele mai mari orase din Romania, acesta nu beneficia de serviciile unei statii de epurare functionale. In anul 1979, a fost proiectata o statie de epurare, iar in anul 1988 au inceput lucrarile de constructie.

Acestea nu s-au finalizat din cauza lipsei de fonduri, astfel ca in urma cu 20 ani se finalizasera doar colectorul principal si cateva bazine, care ulterior au fost demolate (in 2004) din cauza calitatii necorespunzatoare. Constructia efectiva a statiei de epurare a demarat initial in iulie 2003 in baza unui contract de proiectare si constructie din cadrul masurii ISPA incheiat cu contractorul Consortiul TME Termomeccanica Ecologia Sp.A Italia/Silec Sp.A.

Contractul a fost ulterior reziliat in octombrie 2006 de autoritatea contractanta, din cauza progresului slab inregistrat de Contractor. In acest moment, contractul este realizat de firma EMIT (Ercole Marelli Impianti Tecnologici – SpA) din Italia, iar supervizarea lucrarilor realizate pentru reabilitarea si modernizarea statiei de epurare este asigurata de firma de consultanta Eptisa Romania in joint venture cu Eptisa Servicios de Ingineria, Spania. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *