Primaria este pusa pe distrus zonele verzi

Primaria a taiat bugetul pentru plantarile care compensau defrisarile de la Ciric
Primaria este pusa pe distrus zonele verzi
Primaria este pusa pe distrus zonele verzi

Padurea de la Ciric a fost diminuata cu 6,5 hectare, din cauza defrisarilor ocazionate de lucrarile la zona de agrement • Pana in prezent, desi defrisarile au inceput de doi ani, nu s-a plantat la loc nici macar un vlastar

Defrisarile au devenit o marca inregistrata a administratiei locale. Desi in ultima vreme in prim-plan s-a aflat scandalul defrisarii ilegale a teilor de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, municipalitatea era restantiera la capitolul „spatii verzi” dinaintea protestelor sustinatorilor grupului „Iasul iubeste teii”. Astfel, proiectul de amenajare a zonei Ciric a presupus taierile a sute de arbori de pe versantii din jurul lacului Ciric. Pe mai multe etape, in 2011 si 2012, arborii maturi, de zeci de ani, au fost pusi la pamant pentru a face loc parcajelor incluse in proiectul de amenajare a zonei de agrement Ciric. Al doilea tronson din padurea de la Ciric, defrisat in 2012, este cel pe locul careia a fost montata instalatia de telescaun. Chiar daca vor trebui sa treaca decenii pana cand defrisarile vor fi compensate prin cresterea altor arbori, pana in prezent, municipalitatea nu a miscat niciun deget. Deocamdata, primaria a „plantat” doar promisiuni, chiar daca legislatia si acordurile incheiate cu Directia Silvica Iasi obliga administratia locala sa planteze arbori pe o suprafata de trei ori mai mare decat cea defrisata.

30 de hectare de promisiuni

In functie de evolutia lucrarilor de la Ciric, in 2011 si 2012, au taiate nu mai putin de 6,5 hectare de padure. In locul acestora ar trebui sa fie plantate in compensare aproape 20 de hectare de padure. Cu toate ca au trecut deja aproape doi ani de la primele taieri de arbori, municipalitatea nu a plantat nimic in schimb. „Potrivit reglementarilor, o suprafata forestiera scoasa din uz trebuie compensata prin plantari pe o suprafata de trei ori mai mare. Primaria are un termen de doi ani de la inceputul actiunilor de defrisare pentru a planta alti arbori in loc. Din ce stiu eu, primaria va trebui sa scoata la licitatie actiunea de plantare, si posibil pe cea de achizitie a materialului saditor, pentru ca ea sa fie facuta de specialisti. Deocamdata sunt in acest termen de doi ani”, a declarat Corneliu Parascanu, seful Directiei Silvice Iasi.

Reprezentantii municipalitatii promit ca undeva in toamna ar putea fi demarate o serie de plantari in compensare pentru defrisarile de la Ciric. Concret, alesii locali promit plantarea nu a 20, ci 30 de hectare de padure. „Avem semnat un angajament din momentul in care Ministerul Mediului ne-a dat acordul pentru scoaterea din circuitul silvic. Astfel, dupa finalizarea lucrarilor, va trebui sa trecem la impadurit, in doua cicluri, asa cum s-a stabilit cu Ministerul Mediului si Directia Silvica. Prin urmare, in acest an avem prinsi in buget 200.000 lei cu care vom impaduri 15 hectare, urmand ca restul sa le impadurim anul viitor. Trebuie tinut cont de faptul ca un ciclu propice pentru impadurire este valabil doar in perioada in care se pot face plantari, adica ori primavara, ori toamna”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii. Plantarile sunt planificate a se realiza vizavi de zona de agrement Ciric, pe 20 hectare, 10 hectare de teren urmand a fi impadurite in zona Rosetti. Deocamdata nu s-a decis nici macar ce arbori vor fi plantati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *