Primaria Limanu, amendata de Garda cu peste 1 miliard de lei

Autoritatile publice de pe raza judetului au intrat in vizorul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Constanta. Comisarii de mediu vor urmari in perioada viitoare modul in care primariile se ocupa de salubrizare. Pentru ca s-a parcurs deja etapa de informare si de instruire, este posibil ca unele primarii sa fie chiar amendate de catre Garda de Mediu. Capitolul salubrizare este unul foarte sensibil, fiind monitorizat de catre comunitatea europeana.
„Ne pregatim incet-incet sa ajungem si prin primariile din judet, pentru a controla felul in care se ocupa de salubrizarea localitatilor. O sa avem de pus intrebari legate de colectarea selectiva a deseurilor, ceea ce pe la noi nu se prea vede. Dupa cum am mai spus, deocamdata suntem la faza de pregatiri. Salubrizarea este un capitol important deoarece este monitorizat de comunitatea europeana. Trebuie sa fim capabili sa dam raspunsuri pozitive”, a declarat comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro. Colectarea selectiva a deseurilor presupune mai multe pubele pentru tipuri diferite de deseuri, cum ar fi de exemplu pubele pentru hartie, pentru sticla si pentru plastic, ceea ce duce la imbunatatirea calitatii mediului, prin reducerea gradului de poluare datorat depozitarii deseurilor. „In judetul Constanta nu prea avem asa ceva. Localitatea Navodari este printre putinele care au amplasate astfel de pubele in oras. Tocmai de aceea toate primariile vor fi vizate de aceste controale. Eu am dat de mai multe ori ca exemplu localitati din tara care s-au conformat prevederilor legale privind salubrizarea. Din pacate judetul Constanta este codas la acest capitol”, este de parere comisarul sef Vasile Petro.

Constanta nu are probleme cu deseurile

In municipiul Constanta se afla o statie de sortare a deseurilor amplasata pe varianta. „Din cate stiu eu, municipiul Constanta nu are probleme in acest sens. Au pus deja pe plaja pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor si sunt si prin oras”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Constanta, Liviu Tramudana. Pentru autoritatile locale care nu au luat inca masuri in acest sens, valoarea amenzii prevazute in lege este cuprinsa intre 200 de milioane de lei si 500 de milioane de lei vechi. „Am parcurs deja etapa de atentionare si de instruire. Acum nu mai este loc de intors, noi am tot vorbit despre acest subiect. Vor fi multe autoritati locale suparate, dar nu avem ce face. Nu vreau ca judetul Constanta sa fie cauza pentru care Uniunea Europeana ne penalizeaza la capitolul salubrizare”, a afirmat Vasile Petro. Comisarii Garzii de Mediu Constanta au avut actiuni legate de salubritate si pe litoralul romanesc. „Noi ne ocupam de salubrizarea plajelor doar in cazul in care concesionarii si Directia de Ape Dobrogea Litoral nu fac fata. Am aplicat pana acum opt sanctiuni pentru necuratarea plajelor. Cel mai rau s-au descurcat cei din Vama Veche. De altfel, Primaria Limanu a primit si cea mai mare amenda, in valoare de peste un miliard de lei, pentru ca nu a avut grija de plajele din localitatea respectiva”, a mai declarat comisarul sef Petro. De asemenea Garda de Mediu Constanta va trebui sa aiba in vedere si obiectivele din cadrul planului de control de la nivel central. De la 1 septembrie, pe langa salubrizare, comisarii se vor ocupa si de aceste obiective. (Anca-Adina JITARU)

Sursa: Replica Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *