Primarii localitatilor bacauane unde urmau sa fie restituite 43.000 ha padure au amanat punerea in posesie

Primarii localit??ilor b?c?uane unde urmau s? fie restituite 43.000 ha p?dure au amânat punerea în posesie
Primarii localitatilor bacauane unde urmau sa fie restituite 43.000 ha padure au amanat punerea in posesie
Primarii localitatilor bacauane unde urmau sa fie restituite 43.000 ha padure au amanat punerea in posesie

Primarii localitatilor bacauane care ar fi trebuit sa cedeze suprafete de teren in dosarul retrocedarilor ilegale, aflat in cercetarea DNA, afirma ca au tergiversat punerea in posesie catre Paltin Sturza si continua sa actioneze pentru gasirea de solutii menite sa pastreze in patrimoniul public domeniile silvice aflate in discutie. In prezent nu este pus in pus in posesie niciun metru patrat din suprafata de 43.000 hectare care, potrivit deciziei Tribunalului Covasna din 17 aprilie 2012, ar fi trebuit retrocedata in mai multe comune din judet.

Ion Bujor, edilul din comuna Dofteana, spune ca a depus o cerere de revizuire a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, proces aflat in derulare, in prezent, la Sibiu. ”Noi ne-am folosit de toate caile de atac, avem avocat, a mers la proces. S-au prezentat acte doveditoare care arata ca padurea din domeniul forestier Bratulesti, aproximativ 6.302 hectare, fusese pierdut de familia proprietara pentru ca nu a achitat niste credite inainte de razboi’, afirma primarul comunei Dofteana. Potrivit acestuia, desi nu era pus in proprietate, Paltin Sturza ”se comporta, deja, ca si cand ar fi fost proprietar”.

”Au venit oamenii din comuna la primarie si s-au plans ca nu li se mai dau lemne de foc. Am facut adresa la Romsilva si, pana la urma, li s-a acceptat sa primeasca lemn pentru iarna. Daca avea pretentii de proprietar, atunci ar fi trebuit sa vina si sa se inregistreze, dupa hotararea finala, asa cum este firesc, si sa plateasca impozite’, a mai precizat Ion Bujor.

La Asau s-a ajuns chiar si la amenintari atunci cand le-au fost aratate reprezentantilor lui Paltin Sturza niste documente gasite in primarie din care reiesea ca domeniul forestier Ciobanus, revendicat, de aproximativ 7.990 de hectare, fusese trecut in proprietatea statului inainte de 1949 ca urmare a unor probleme financiare, spune primarul Constantin Radulescu. ”Ne amenintau cu Parchetul, ca ne fac plangere penala daca nu respectam decizia judecatoreasca, cu penalitati pentru fiecare zi care trecea si nu era pus in posesie Paltin Sturza. In cele din urma am trimis la Comisia Judeteana o propunere validata de acest for si urma sa fie pus in posesie, dar s-au facut, apoi, contestatii. Noroc ca s-a mai lungit treaba, s-au sesizat institutiile statului si a inceput acum aceasta ancheta, care sper sa ateste adevarul pe care noi il stim din documentele aflate la primarie”, a aratat edilul din Asau.

La randul sau, Viorel Miron, primarul orasului Comanesti, unde urma sa se restituie o suprafata de 2.218 hectare, spune ca ”primaria a refuzat sa retrocedeze posesiunile deoarece Paltin Sturdza nu era mostenitor de gradul IV, limita pentru care legea admite retrocedarea, ci de gradul V, deci in afara prevederilor legale”.

El a mentionat, pentru Agerpres, ca in urma cu doi ani au fost la Comanesti avocatul-deputat Ioan Adam, insotit de Paltin Sturdza. ”Le-am spus foarte clar ca toti membrii comisiei de restituire din Primaria Comanesti nu sunt de acord cu retrocedarea, deoarece contravine legislatiei in vigoare, punctand in mod special faptul ca Paltin Sturdza este mostenitor de gradul V, ceea ce este in afara legii”, a spus Viorel Miron. El spera ca acum sa fie recuperate atat parcul si Palatul Ghika, cat si padurile din zona sa de administrare locala.

De pe fosta mosie Brusturoasa – Palanca s-au solicitat 11.000 de hectare de padure iar autoritatile din Palanca incepusera, inaintea declansarii anchetei DNA, procesul de identificare a terenului in vederea retrocedarii. ”Dar nu stim concret ce suprafata ar trebui sa primeasca de la noi pentru ca acum se faceau masuratorile, cand a inceput aceasta ancheta. Daca se va dovedi ca judecata a fost stramba, retrocedarea nu se va mai efectua’, spune Adrian Palistan, primarul din Palanca.

O instanta a Tribunalului Judetean Covasna dispusese, printr-o decizie irevocabila, in data de 17 aprilie 2012, punerea in posesie a lui Paltin Sturza cu suprafata de 43.227 ha de padure, masura fiind executorie. Din acel moment, catre Prefectura Bacau au venit mai multe documentatii de la comisiile locale de fond funciar, in care se precizau locatiile unde se afla suprafetele dispuse de instanta. Comisiile tehnice de aplicare au trimis aceste documentatii, de mai multe ori, spre completare si reverificare catre comisiile locale ori la Romsilva si numai dupa ce acestea au fost completate corect au fost validate de catre Comisia judeteana de fond funciar, spun oficialii Prefecturii Bacau. A urmat atacarea in instanta a acestor documentatii trimise in vederea punerii in executare a hotararii de validare a amplasamentelor dispuse de instanta.

”In ultimii ani, Institutia Prefectului, Comisia judeteana a sesizat institutiile statului abilitate sa faca cercetari pe aceasta speta’, spune prefectul Dorian Pocovnicu. In paralel, Comisia judeteana de fond funciar a continuat procedurile cailor extraordinare de atac, solicitandu-se permanent anularea hotararii instantei din Covasna si mentinerea celor pronuntate anterior de instante judecatoresti din Bacau si Onesti, care respinsesera solicitarea formulata de Paltin Sturza. O asemenea cerere se judeca, in prezent, la Tribunalul din Sibiu.

Initial, procesul deschis de Paltin Sturza, urmasul printului Nicolae D. Ghica, fusese castigat de Directia Silvica Bacau la instanta din Onesti, in anul 2007. Insa decizia a fost atacata in justitie, cinci ani mai tarziu, Tribunalul Covasna dand o sentinta prin care 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, suprafata mai mare chiar cu 9.000 de hectare decat solicitase Paltin Sturdza, au fost atribuite mostenitorilor care au cerut revizuirea hotararii judecatorilor din Onesti. Terenul forestier este amplasat in zona oraselor Comanesti si Moinesti, precum si a comunelor de munte Dofteana, Palanca, Agas si Asau. Procurorii de la DNA – Serviciul Teritorial Brasov efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie ce au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol, se preciza intr-un comunicat remis, miercuri, de DNA. In judetul Bacau, anchetatorii au efectuat perchezitii la sediul Directiei Silvice Bacau, precum si la primaria Caiuti, de unde au ridicat documentele pe baza carora s-a facut retrocedarea hectarelor de padure ce au apartinut printului Nicolae D. Ghica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *