Primarii maramureseni l-au luat la rost pe Ministrul Mediului in privinta lucrarilor de poasta calitate efectuate pe fostele perimetre miniere

    Laszlo Borbely, "bombardat" cu intrebari de catre primarii maramureseni

    La un „interogatoriu” de aproape doua ore a fost supus ministrul mediului, Laszlo Borbely, aflat astazi, 28 martie, in vizita in Maramures. Oficialul s-a intalnit in aceasta dimineata cu autoritatile locale, dar si cu primarii din judet care l-au asaltat cu intrebari pe reprezentantul guvernului. Edilii au vrut sa afle cand vor primi banii pentru a acoperi pagubele produse de inundatii in anul 2008, dar i-au solicitat acestuia sa initieze un control de la centru in zonele fostelor perimetre miniere, pentru ca lucrarile de inchidere a acestora lasa mult de dorit.

    La Prefectura Maramures, ministrul mediului a stat de vorba cu alesii locali mai mult cu o ora decat era programat. Oficialul a laudat judetul proiectele de mediu derulate si a vorbit despre „epopeea amplasamentului centrului de management integrat al deseurilor”, insa a spus ca exista promisiuni ca in 20 aprilie vor fi finalizate toate procedurile legate de groapa de gunoi ecologica, iar in vara vor veni si banii.

    Invitati absenti
    Tot astazi ministrul a semnat patru proiecte pentru alimentarea cu apa a localitatilor Salistea de Sus, Sarasau, Dumbravita si Ulmeni, in valoare de 25,8 milioane de lei. Reprezentantul guvernului s-a aratat insa profund indignat ca primarul din Salistea de Sus, Stefan Iuga, si cel din Sarasau, Ioan Covaci, nu s-au deranjat sa se prezinte la intalnire.

    „Sunt dezamagit ca domnii primari nu si-au facut timp sa vina sa semneze, pe cand eu, cu tot programul meu incarcat, am venit tocmai din Bucuresti”, a spus ministrul.

    Intrebat cand vor primi bani pentru refacerea zonelor inundate in 2008, primarilor li s-a spus ca investitiile pe mediu se vor ridica la 73 de milioane de euro in Maramures, in acest an, iar pentru indiguiri vor fi alocate 100 de milioane de lei.

    Ministru luat la rost
    Alesii locali l-au luat la rost pe oficialul de la centru si in privinta lucrarilor de poasta calitate efectuate pe fostele perimetre miniere. Primarii din Cicarlau, Botiza si Baia Mare l-au atentionat pe ministrul Borbely ca s-ar impune un control in aceste zone, insa acesta a dat-o la intors recunoscand ca sunt peste 1.000 de situri contaminate in Romania, dar ca deocamdata nu exista solutii punctuale.

    Laszlo Borbely a avertizat insa autoritatile ca, in acesta perioada, mai importanta este atentia acordata incendiilor de vegetatie uscata si le-a cerut sa aplice cu strictete legea.

    „In ultimele zile au fost si cate 100 de incendii pe zi. Somez autoritatile sa-si faca treaba si sa dea amenzi tuturor celor care aprind nesupravegheat vegetatia”, a spus ministrul.

    Presedintele Consiliului Judetean Maramures a recunoscut ca judetul Maramures este unul in care problemele de mediu sunt numeroase, insa cu ajutorul investitiilor, acestea vor putea fi remediate.

    „Sigur ca este un judet cu foarte multe probleme, speram sa ne ocoleasca si anul acesta inundatiile, dar investitiile pe care le facem sunt substantiale si, din punct de vedere al judetului nostru, colaborarea cu ministerul dumneavoastra o apreciez ca una buna”, a spus Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

    Microhidrocentrale monitorizate
    Vizita ministrului Laszlo Borbely in Maramures s-a incheiat cu inaugurarea celor doua microhidrocentrale de pe raul Valea Neagra din Firiza. Investitia are o valoare de circa 10 milioane de euro si a fost realizata inntr-un an si doua luni, desi termenul de constructie era de trei ani. Cu toate ca investitia este contestata deja de catre unele persoane, ministrul a subliniat ca astfel de microhidrocentrale functioneaza in toata Europa si ca, atata timp cat sunt respectate toate normele impuse, biodiversitatea nu are de suferit.

    „Asemenea investitii se fac in toata lumea. Este cea mai ieftina energie regenerabilasi, slava domnului, in Romania sunt posibilitati de asemenea investitii, dar trebuie sa ai grija de mediu. Nu se da niciun fel de acord din partea Apelor Romane pana cand nu exista clarificate toate componentele de mediu”, a spus ministrul Laslo Borbely.

    Ministrul a spus ca va monitoriza cu mare atentie activitatea microhidrocentralelor din toata tara si ca, in opinia lui, constructia acestora trebuie sa continue, pentru caRomania a ramas in urma in privinta producerii energiei „verzi”.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *