Primarul Negrestiului solicita sprijin in problema gropii de gunoi

Primarul Negrestiului solicita sprijin in problema gropii de gunoi

Acesta a trimis o scrisoare deschisa autoritatilor judetene si institutiilor de mediu
Primarul orasului Negresti Oas, Nicolae Bura a transmis autoritatilor judetene, respectiv conducerilor institutiilor de mediu, o scrisoare deschisa prin care cere sprijin pentru rezolvarea problemei cu ecologizarea gropii de gunoi a orasului. Bura a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta este problema cea mai stringenta a orasului. Alaturi de acesta, la intalnirea cu presa au participat si viceprimarul Ioan Cicio, respectiv secretarul Primariei Negresti Oas, Radu Grigoras.
Fumul si mirosul de la groapa, de nesuportat
Negrestenii se confrunta zilnic cu fumul si mirosurile neplacute care vin de la groapa de gunoi a localitatii, inchisa in vara anului 2009, dar neecologizata pana in prezent. Potrivit celor declarate de primarul orasului Negresti Oas, Nicolae Bura, problema este una stringenta pentru care solutii nu prea exista. „Avem serioase probleme cu ecologizarea gropii de gunoi. Nefiind utilizata de doi ani, prin degradarea gunoaielor se acumuleaza cantitati importante de gaze si se ajunge la fenomene de autoaprindere, iar mai apoi la un fum dens si un miros inecacios care ne afecteaza atat pe noi, negrestenii, cat si pe locuitorii din Vama si Bixad”, a precizat primarul Negrestiului, Nicolae Bura. Edilul sef din Negresti Oas a precizat ca a avut intrevederi cu prefectul Radu Giurca, cu factorii din domeniul mediului, cu reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Somes Satu Mare si cu conducerea Consiliului Judetean Satu Mare in vederea gasirii unei solutii pentru inchiderea definitiva a gropii. „Prima solutie oferita a fost aceea de realizare a unui sarcofag din beton, insa aceasta mi se pare de nerealizat in conditiile in care groapa de gunoi are o inaltime de sapte-opt metri, iar a doua se refera la acoperirea cu pamant, ceea ce nu pare fezabil intrucat gunoaiele se pot oricand reaprinde. In plus, cele doua solutii sunt costisitoare si greu de realizat. S-a ajuns la concluzia, recomandata si de ministrul Mediului, Borbely Laszlo, de a transporta gunoiul la groapa judeteana. Desi constructorul avea aceasta obligatie, din motive care imi scapa au fost opriti. Cheltuim o suma importanta de bani cu stingerea focului aproape zilnic. Ne ajuta si pompierii, dar nu stim pana cand. Am transmis ieri o scrisoare prin care am adresat rugamintea sa fim sprijiniti, speram sa nu fie un sprijin prin care cineva sa fie amendat sau sa se gaseasca un tap ispasitor, ci sa fie una matura. Este cea mai mare problema a Negrestiului, care acum si pe noi ne depaseste”, a precizat primarul orasului Negresti Oas, Nicolae Bura.
Investitii de 36 milioane de euro
In cadrul intalnirii cu presa, primarul Negrestiului a facut precizari cu privire la investitiile care se desfasoara sau se vor desfasura in urmatorii doi-trei ani la Negresti Oas, investitii in valoare totala de circa 36 milioane de euro, finantate din bani europeni, guvernamentali sau de la bugetul judetului. Primul si cel mai important proiect se refera la investitiile in domeniul apei si canalizarii, investitii ce presupun reabilitarea a 20 de kilometri de retea de canalizare, extindere si reabilitarea a 23 de kilometri de retele de apa, respectiv construirea unei noi uzine de apa. „Prin acest proiect se va acoperi cu retele de apa si canalizare 90% din suprafata orasului. Proiectul a dus si la nemultumiri printre negresteni pentru ca a trebuit sa ne aliniem la pretul unic la apa, cu o crestere de mai bine de doua ori. Altfel nu puteam sa semnam contractul de finantare, nu puteam accesa fondurile europene”, a precizat primarul orasului Negresti Oas. Nicolae Bura a mai prezentat si alte proiecte, printre care cel al realizarii Planului de Dezvoltare Integrat, proiect in valoare de peste sase milioane de euro, cel de intocmire a strategiei de dezvoltare urbana, dar si cel pentru dezvoltarea zonei turistice Luna Ses. Referitor la acest proiect, edilul sef a declarat ca momentan se lucreaza la drumul de acces spre obiectiv, fiind deja realizate podetele si patru din cele sase poduri, consolidarea malului pe Talna, dar si realizarea zidurilor de sprijin. Urmeaza sa fie realizata reteaua de canalizare, structura si suprastructura drumului fiind in procedura de licitatie. Totodata, amenajarea partiei si instalarea telescaunului sunt in procedura de licitatie. „Pana in iarna 2011-2012 speram sa poata fi dat in folosinta acest obiectiv”, a mai spus Bura. Valoarea investitiei, numai in aceasta etapa este de 10 milioane de euro. Primarul Negrestiului a amintit si de proiectele realizarii unei case de cultura, unui incubator de afaceri, de modernizari in licee dar si despre reabilitarea unor strazi. Potrivit acestuia, investitiile din urmatorii doi-trei ani sunt cele mai importante din istoria orasului si insumeaza circa 36 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *