Primele succese ale campaniei SALVATI SPATIILE VERZI

Asociatia EcoAssist anunta rezultatele inregistrate dupa aproximativ o luna de la lansarea campaniei SALVATI SPATIILE VERZI (5 iunie 2008 – Ziua Internationala a Mediului):

Prima petitie cu semnaturi pe foaie, comparativ cu restul petitiilor realizate pana acum online. Aceasta petitie a strans, pana in prezent, 1066 de semnaturi din partea populatiei. Ea indeplineste conditia de baza pentru luarea in considerare de catre parlamentari – identificarea semnatarilor. Acest lucru a fost realizat prin trecerea fie a seriei si numarului de buletin, fie a Codului Numeric Personal, si obligatoriu a semnaturii fiecarei persoane in parte.

Primul studiu national, realizat prin IMAS, care sondeaza opinia cetatenilor privind spatiile verzi. Rezultatele acestui studiu arata ca 66% din populatia Romaniei este afectata de constructiile pe spatiile verzi dar si ca 77% din populatie doreste incetarea acestor constructii (detaliile complete ale studiului pe blogul EcoAssist).

Sustinerea europarlamentarilor Daciana Sarbu si Magor Imre Csibi, care au emis in data de 7.07.2008 o declaratie scrisa in Parlamentul European, 61/2008, privind elaborarea unor noi norme de protejare a spatiilor verzi cat si definirea si gestionarea durabila a spatiilor verzi de pe teritoriul tarilor membre ale UE.

Asociatia cauta parteneri media la nivel national. Organizatorii tintesc constientizarea si activarea populatiei Romaniei in protejarea spatiilor verzi publice, miscare civica ce in tarile occidentale este cu mult mai avansata. De asemenea, strangerea de semnaturi va continua pe perioada verii. Oricine doreste sa semneze este rugat sa acceseze blogul si sa descarce petitia cu tabelul pentru semnaturi.

In alta ordine de idei, EcoAssist solicita reprezentantilor Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor sa dea dovada de responsabilitate in adoptarea celor 3 initiative legislative privind spatiile verzi de pe teritoriul Romaniei, intr-o forma viabila si realmente benefica mediului. Cele 3 initiative sunt:

  1. OUG 114/2007, emisa de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, conform careia se interzice schimbarea destinatiei, reducerii suprafetei ori stramutarea terenurilor amenajate ca spatii verzi,
  2. legea 24/2007 privind definirea si gestionarea spatiilor verzi,
  3. amendamentele aduse legii 33/1994 privind declararea de utilitate publica a parcurilor publice, gradinilor zoologice, botanice si a bazelor de agrement.

In prezent, votul acestora in Camera Deputatilor a fost amanat pana dupa vacanta parlamentara, iar, pentru majoritatea, termenele de elaborare a rapoartelor au fost depasite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *