Primul program de colectare a deseurilor medicale, direct de la pacienti

Primul program de colectare a deseurilor medicale, direct de la pacienti
Primul program de colectare a deseurilor medicale, direct de la pacienti

Primul program pilot de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienti, in vederea reducerii impactului de mediu provocat de depozitarea in natura a acestor deseuri medicale cu potential poluator a fost lansat in data de 2 septembrie 2013, in cadrul unei conferinte de presa ce s-a desfasurat in incinta Institutului National de Pneumologie ”Marius Nasta”.

Obiectivul programului este acela de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator. Astfel se colecteaza atat dispozitivele cu aerosol presurizat dozat, cat si cele cu pulbere uscata.

”Suntem de parere ca o companie responsabila nu trebuie sa se limiteze la masurile de a-si reduce amprenta de carbon numai prin eficientizarea businessului, ci totodata sa faciliteze folosirea produselor intr-un mod responsabil si sa ofere conditiile pentru acest lucru. Proiectul de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienti, este primul din lume de acest fel si ne bucuram ca l-am putut aduce si in Romania”, a declarat Andreia Cucu, PR&Communication Manager, GlaxoSmithKline Romania.

”Colectarea inhalatoarelor este binevenita. Recuperarea si practic neutralizarea gazului din aceste inhalatoare, raspunzator de multe efecte secundare daca este lasat in natura, este o actiune pe care noi o incurajam alaturi de ceilalti parteneri pentru ca este una din initiativele de dorit a fi extinse in toata tara pentru a recupera aceste recipiente si pentru a oprii efectul lor nedorit. Estimarea pentru un pacient care face tratament pe baza de spray-uri este de 12 inalatoare pe an. Aceste 12 inhalatoare sunt pentru controlul sau ameliorarea bolii, dar in afara de acestea pacientul mai foloseste o serie de inhalatoare la nevoie. Deci numarul estimativ pe tara la ora actuala este de aproximativ 3,5 milioane de astfel de inhalatoare utilizate pe parcursul unui an,” a precizat in cadrul conferintei de presa prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Astfel ca prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.

In ceea ce priveste Romania, daca fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon. In caz contrar, aceasta cantitate de emisii poluante ar putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs timp de un an, peste 2.000 de hectare de padure de stejar.

Programul pilot se va desfasura timp de sase luni, din septembrie 2013 pana in februarie 2014, in Institutul ”Marius Nasta” si farmaciile DONA. De asemenea, implementarea programului se face cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministerului Sanatatii, al Colegiului Farmacistilor, al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si al companiei Europharm Distributie.

Proiectul este implementat de GSK la nivel global in peste 13 tari, printre care Marea Britani, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania si Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *