Primul satelit cu vele a ajuns pe orbita Pamantului

    Primul satelit cu vele a ajuns pe orbita Pamantului

    Navele spatiale vor fi propulsate cu ajutorul unor „vele solare”, in viitorul apropiat, gratie unui prototip realizat de cercetatorii americani, un satelit care se deplaseaza folosindu-se doar de forta vantului solar.

    Astrofizicienii si inginerii de la Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama si Centrul de Cercetare Ames din Moffett Field, California, au reusit sa trimita in spatiu un satelit miniatural, propulsat doar de o vela solara, scrie Science Daily.

    „Acesta este un pas mare pentru echipa noastra, prin lansarea cu succes a satelitului NanoSail-D, de la FASTSAT”, a declarat Dean Alhorn, conducatorul echipei de cercetare si inginer la Centrul Aerospatial Marshall.

    Satelitul NanoSail-D va ramane pe o orbita joasa, intre 70 si 120 de zile, in functie de conditiile atmosferice.

    NanoSail-D este conceput pentru a demonstra implementarea acestui sistem solar compact, ce ar putea duce la dezvoltarea acestei tehnologii solare de propulsie alternativa.

    Ideea folosirii acestor vele solare a aparut in secolul al XVII-lea, cand Johannes Keplerr, observand cozile cometelor, a dedus ca vantul solar este constant si destul de puternic pentru a fi folosit in acelasi mod in care vantul terestru este folosit in navigatie.

    Lumina solara exercita o anumita presiune asupra velei, suprafata plana si puternic reflectiva, realizata dintr-un material extrem de usor. Aceasta va fi capabila sa propulseze astfel un vehicul spatial.

    Velele solare vor fi lansate direct din spatiu, pentru ca ele nu pot invinge gravitatia Pamantului.

    Cel mai mare avantaj al acestora este ca nu consuma combustibil, deci vor avea o libertate mare de deplasare, asta si datorita masei lor foarte mici.

    Printre dezavantaje se numara insuficienta acuratete a jeturilor de particule sau energie necesare, care ar trebui sa fie virtual perfecte, pe distante uriase.

    Cel mai mare dezavantaj este totala dependenta de tehnologia de la puntul de plecare, deoarece orice problema aparuta va duce la pierderea navetei in spatiu.

    Pentru a fi eficiente, velele vor trebui sa aiba cativa kilometri lungime si sa fie realizate din fibre de carbon, cu grosimea de doar cativa microni.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *