Prin amanarea la plata a generoasei scheme de sprijin pentru energia verde, guvernul Ponta lasa pentru 2018 o datorie de 1-1,5 mld. euro

Prin amanarea la plata a generoasei scheme de sprijin pentru energia verde, guvernul Ponta lasa pentru 2018 o datorie de 1-1,5 mld. euro
Prin amanarea la plata a generoasei scheme de sprijin pentru energia verde, guvernul Ponta lasa pentru 2018 o datorie de 1-1,5 mld. euro

Zvonurile izbucnite de la inceputul anului privind reducerea subventiilor pentru energia verde, o afacere cu investitii pana acum de 3,5 mld. euro, au ajuns la final, in cadrul sedintei de ieri, guvernul adoptand ordonanta de urgenta prin care se modifica schema de sprijin.

Desi a criticat schema de sprijin despre care a spus ca este prea generoasa, guvernul Ponta a luat decizia sa amane si nu sa taie o parte din suportul financiar pus la dispozitia investitorilor in regenerabile. „Incercam, prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp in dezbaterea publica, sa gasim linia de mijloc in care castiga si cei care investesc in energie regenerabila, dar mai ramane si o industrie si o populatie care sa consume acea energie, ca altfel o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine s-o consume, ca inchidem toate fabricile“, a spus premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de guvern de ieri.

Schema de sprijin pusa la dispozitia investitorilor prin Legea 220/2008, bazata pe certificate verzi si cote obligatorii, este una dintre cele mai generoase la nivel european, lucru demonstrat atat de studii ale Bancii Mondiale, cat si de informatiile publicate de investitori in propriile rapoarte. Legea isi face efectele in totalitate de la finalul anului 2011, ultimele modificari fiind realizate anul trecut.

Potrivit calculelor ZF facute pe baza datelor din Planul National de Actiune in domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), vor fi amanate prin aceasta modificare a schemei de sprijin venituri de circa 1-1,5 miliarde de euro, bani care va trebui sa fie platiti din 2017-2018.

Calculele au fost facute la un pret de 40 de euro pe certificatul verde, ultimul afisat pe bursa de energie OPCOM, dar este posibil ca in unii ani acest pret sa fie mai mic pe fondul atingerii tintelor de energie verde stabilite prin legislatie.

„Nu au tinut cont de nimic din ce le-am transmis.“ „Putem vorbi de un efect Cipru asupra investitiilor.“ „Bancile devin acum proprietare de parcuri eoliene nerentabile.“

Acestea sunt doar cateva dintre reactiile la cald din domeniu in care au pariat bani giganti precum CEZ (Cehia),Enel (Italia), GDF SUEZ (grup franco-belgian) sau Energias de Portugal.

In fiecare zi din primele patru luni ale anului s-a montat cate o turbina eoliana si s-a „plantat“ cate un MW intr-un proiect solar, investitiile zilnice atrase de acest sector fiind de 5,5 milioane de euro, adica peste 670 de milioane de euro in perioada ianuarie-aprilie 2013. Pretul spot al energiei pe bursa OPCOM a scazut in februarie cu 50% si datorita energiei regenerabile. De cealalta parte, subventiile pentru industria verde au ajuns la 211 milioane de euro, adica 1,7 milioane de euro pentru fiecare zi din perioada ianuarie-aprilie 2013.

Marile termocentrale aproape au fost scoase din sistem in anumite intervale din cauza consumului mic de energie, a anului bun hidro, dar si a productiei semnificative de energie eoliana. Acesta este bilantul „verde“ pentru primele patru luni ale anului inainte de modificarea schemei de sprijin care a permis boom-ul acestei industrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *