Prin Programul Operational Sectorial au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde

Prin Programul Opera?ional Sectorial au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde
Prin Programul Operational Sectorial au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde
Prin Programul Operational Sectorial au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat luni, 3 iunie, la Slatina, unde a semnat cu primarul municipiului, Minel Prina, un contract de finantare pentru o centrala fotovoltaica, ca pana in prezent, prin Programul Operational Sectorial au fost semnate la nivel national 37 de contracte de finantare pentru realizarea unor sisteme de producere a energiei regenerabile, valoarea totala a acestora fiind de 1,4 miliarde lei.

 

Valoarea investitiei de la Slatina este de aproape 10 milioane de euro si va asigura energia electrica pentru iluminatul public in municipiu.

“Noi, prin POS am semnat pana in prezent 37 de contracte in valoare de 1,4 miliarde lei, o suma substantiala, si care va aduce un plus de energie in sistemul energetic national”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat, in context, faptul ca guvernul sustine proiectele pentru energia regenerabila dar in acelasi timp este nevoie de investitii pentru ca energia regenerabila produsa sa poata fi preluata in sistemul energetic national. “Sprijinul guvernului pentru energia regenerabila ramane ferm, cu observatia ca trebuie creat un echilibru intre ceea ce intra in sistem si sistemul existent, in asa fel incat sa nu producem perturbatii in sistemul energetic national. Neavand unitati de echilibrare a sistemului, de multe ori, energia regenerabila creaza probleme. Si noi dorim ca aceste probleme sa nu mai existe, in perspectiva fiind nevoie de investitii masive in acest sens”, a spus ministrul Constantin Nita.

Ministrul a mai spus ca anul acesta va fi atinsa capacitatea maxima de energie regenerabila pe care o poate prelua sistemul national de transport al energiei electrice. “Energia regenerabila creaza probleme. Problema exista pentru ca, iata, noi avem instalati undeva la 2.200 de MW anul trecut pe energie regenerabila si anul acesta se mai asteapta inca o mie si ceva de MW. Deci cumva, capacitatea de 3.000 -3.500 MW pe care o avem noi in vedere pentru energie regenerabila se atinge anul acesta. Ce se va intampla in viitor? Nu va mai fi loc in retea”, a aratat Constantin Nita

Acesta a precizat ca sistemul de transport nu este inca pregatit pentru a prelua energia ce s-ar putea produce conform autorizatiilor de racordare existente. Ministrul sustine ca este necesara o noua abordare a problemei energiei, deoarece in prezent cand intra in sistem energia produsa de eoliene, pentru echilibrarea sistemului, se inchid grupuri de la termocentrale, operatiune costisitoare. “Inexistenta unei hidrocentrale de pompaj, cum este cea de care toata lumea vorbeste de vreo 10 ani, la Tarnita, nu permite echilibrarea sistemului. Neavand cu ce sa echilibrezi sistemul, cei de la dispeceratul Energetic National trebuie, intotdeauna cand bate vantul si intra energia eoliana, sa opreasca termocentralele. Pornirea si oprirea unui grup la termocentrale costa foarte multi bani”, a adaugat ministrul delegat pentru Energie. El a mentionat ca abordarea problemei energiei este cu atat mai complexa cu cat in ultimii ani a scazut consumul de energie electrica iar Romania nu este conectata la o retea de transport care sa permita exportul energiei electrice.

“Mai adaugati la asta si reducerea consumului si lipsa interconectarilor pe care ar fi trebuit sa le avem cu tarile vecine. Asta ne creaza un mare handicap, in sensul ca desi putem putem sa producem energie electrica suficienta nu avem unde sa o dam, nu putem sa o exportam, iar in Romania consumul a scazut foarte mult si lucrul acesta sigur ca ne creaza mari probleme si in sistemul termo si hidro. (…)Probabil ca avem nevoie de 2-3 ani pentru a reusi toate interconectarile necesare cu vecinii nostri pentru a putea exporta”, a conchis ministrul Constantin Nita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *