Principala tinta pe care o avem cu totii este aceea de a atinge, in conditiile crizei economice actuale, un nivel ridicat al performantei

Va aflati la conducerea Ministerului Mediului de trei luni. Care sunt domeniile pe care le considerati deficitare in Romania si unde se impun, de urgenta, masuri de solutionare?

Cele mai importante domenii de actiune ale ministerului, de altfel – provocari importate pentru economia si societatea romaneasca – vizeaza obligatiile asumate de Romania in tratatul de aderare. Ne-am asumat obligatii in domeniul protectiei mediului pe care trebuie sa le respectam, insa cele mai greu de atins sunt cele care implica angajarea unor fonduri financiare importante. Din acest punct de vedere, domeniile sensibile sunt sistemele de alimentare cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, precum si managementul deseurilor. Pentru a atinge standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana in aceste domenii, sunt necesare investitii a caror valoare estimata este de circa 20 miliarde de euro, suma fabuloasa pentru Romania. Este adevarat ca o parte din necesarul de finantare, circa 4,5 miliarde euro, este asigurata de UE prin Programul Operational Sectorial Mediu. De asemenea, mai sunt cateva programe nationale care se afla in derulare si vizeaza aceste domenii dar care, din pacate, nu beneficiaza de o finantare semnificativa. Incercam sa prioritizam aceste investitii, dar este foarte greu, tinand cont de nevoile sociale urgente dar si de problemele tehnice.

In acest sens, ne preocupam, in primul rand, sa asiguram o absorbtie a fondurilor europene disponibile, adica acei 4,5 miliarde euro si in al doilea rand, cautam sa gasim, in colaborare cu Ministerul Finantelor, si alte surse de finantare pentru proiectele nationale.

Aceste rezultate nu se pot atinge fara o implicare corespunzatoare a autoritatilor locale. Acestea sunt responsabile in masura in care nu ajung sa respecte termene si sa realizeze un acord local cu privire la prioritatile din acest domeniu. Tocmai pentru realizarea acestor obiective, voi folosi toate parghiile institutionale de care dispun.

Mai mult, ne gandim sa intarim mecanismele prin care sa transferam obligatiile pe care Romania le va avea pentru nerespectarea angajamentelor asumate fata de UE catre cei responsabili de neindeplinirea acestor sarcini. Asa s-a intamplat si in alte tari din UE si este normal, pentru ca nu este corect sa plateasca toti cetatenii pentru incompetenta si indolenta unora.

Care sunt obiectivele pe care Ministerul Mediului le urmareste in viitorul apropiat?

Acestea sunt strict legate de problemele urgente in raport cu obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana. De asemenea, ne-am propus sa-i facem pe parteneri sa inteleaga importanta integrarii reale a politicilor de mediu in politicile sectoriale, Ministerul Mediului fiind responsabil de coordonarea implementarii prevederilor legislatiei de mediu in raport cu politicile sectoriale.

Un alt obiectiv prioritar este finalizarea si aprobarea „Strategiei nationale pentru managementul riscului la inundatii, care va intari cadrul institutional si capacitatea de raspuns a autoritatilor in caz de inundatii. De asemenea, se afla in lucru modificari ale legii apelor si a legii mediului. Prin modificarea legii apelor se asigura transpunerea in legislatia romaneasca a Directivei Europene pentru Inundatii, iar prin modificarea legii mediului se urmareste alinierea la Directiva privind Evaluarea Impactului asupra Mediului si la Directiva Habitate.

Anul acesta, bugetul Ministerului Mediului este mult mai mic decat cel din 2008. Cu siguranta insa, numarul proiectelor derulate si implementate de institutie va fi egal, daca nu mai mare decat in anii anteriori. Cum veti gestiona aceste fonduri?

Am preluat ministerul cu datorii din anii anteriori si pana acum prioritatea a fost achitarea acestor obligatii restante. Dupa ce vom achita aceste datorii, vom prioritiza proiectele, urmarind sa le finalizam pe cele aflate intr-un stadiu de executie avansat deoarece, anual, foarte multe fonduri sunt alocate pentru a conserva diverse lucrari incepute, unele chiar cu 30 de ani in urma. In afara de acestea, nu vor fi neglijate lucrarile necesare pentru evitarea aparitiei unor situatii de urgenta care pot avea implicatii asupra starii de sanatate a populatiei si chiar a vietii.

V-ati exprimat public dorinta de a il avea ca subordonat, la Garda Nationala de Mediu, pe domnul Silvian Ionescu. In ceea ce priveste celelalte doua institutii, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Administratia Fondului pentru Mediu, cum va decurge colaborarea cu acestea, si in speta cu conducatorii lor?

Nu puteam sa imi exprim public dorinta de a avea in subordine pe nici unul din conducatorii unitatilor din subordine, numirile acestora, dupa cum stiti, fiind rezultatul algoritmului politic.

Colaborarea cu domnii Silvian Ionescu – presedintele Garzii Nationale de Mediu, Mihail Faca – presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Vasile Pintilie – directorul general al Administratiei Nationale ” Apele Romane” si Vlad Marcoci – presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, toti conducatori ai institutiilor din subordine, se desfasoara in conditii de normalitate si buna intelegere. Principala tinta pe care o avem cu totii este aceea de a atinge, in conditiile crizei economice actuale, un nivel ridicat al performantei.

Presedinta Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, doamna Sulfina Barbu, a demarat proiectul „Parlamentul Verde”. Aveti in vedere o actiune asemanatoare si in cazul institutiei pe care o conduceti, incluzand aici si institutiile subordonate?

Despre proiectul „Parlamentul Verde” mi-a vorbit, in calitate de initiator si Domnul Deputat Iulian Iancu, cu care voi conlucra pentru extinderea acestuia, inclusiv pentru cladirea Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului si institutiile din subordine desfasoara multe proiecte si programe de promovare si constientizare, unele mai mediatizate, altele mai putin mediatizate. Apreciez initiativele demnitarilor si ale tuturor cetatenilor, si in masura posibilitatilor, le vom sprijini.

Ati fost implicat, pana recent, in dezvoltarea zonei litoralului romanesc. Cum va arata acesta in 2015?

Una din problemele cu care litoralul romanesc se confrunta in ultimii ani, o reprezinta procesul de eroziune costiera, fenomen ce nu poate fi stopat decat prin investitii majore. Una din sursele de finantare pentru aceste investitii o constituie fondurile structurale si, in acest sens, incepand cu acest an, vom demara o serie de proiecte finantate din fonduri europene si de la bugetul de stat, astfel incat, speram ca in 2015, vom putea spera la un litoral cu plaje stabile si cu faleze consolidate.

Stoparea procesului de eroziune costiera si consolidarea falezelor va stimula dezvoltarea turismului, una din principalele surse de venit a populatiei din zona. Turismul este o activitate economica cu valoare mare, prietenoasa cu mediul si care reprezinta o sursa importanta pentru bugetul local si national.

Daca ar fi sa modificati ceva in sistemul de mediu romanesc, care ar fi acest lucru?

Ca ministru al mediului, ma intereseaza sa responsabilizez partenerii si in principal, autoritatile locale. O data cu aprofundarea procesului de descentralizare, acestea devin factorul cel mai important in implementarea masurilor de protectie a mediului. Voi sprijini aceasta descentralizare si vor avea si mai multe responsabilitati. O alta preocupare a mea, este sa maresc capacitatea de aplicare a legii, acea „law-enforcement” de care vorbesc strainii si de care, noi romanii, avem mare nevoie.

Un alt obiectiv al meu este sa fiu parte in aceasta miscare care ia nastere la nivel national si care este focalizata pe educatia de mediu a tinerilor. Speranta noastra intr-un viitor curat si sanatos, va fi alimentata si va fi implinita tocmai de copiii care astazi ne invata sa traim in armonie cu natura si in respect fata de viata, sub orice forma.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *