Prinde poluatorul, scoate-i ochii

Dioxidul de sulf peste limita admisa, pe care l-au tras in plamani craiovenii saptamana trecuta, a aprins spiritele intre Complexul Energetic Craiova si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj.
poluare cu dioxid de sulf
Indicatorii Agentiei de Mediu au fost dati peste cap pe 13 noiembrie de o crestere semnificativa a concentratiei de dioxid de sulf in centrul Craiovei. Intre orele 13.00 si 14.00, depasirea a fost de aproape doua ori mai mare decat pragul de alerta. A doua zi, la insistentele reporterilor GdS, APM Dolj s-a caznit si a emis un comunicat de presa in jurul orei 16.00, in care spunea ca responsabil de poluare este CE Craiova prin cele doua puncte, Isalnita si Simnic. Ca factori favorizanti, Agentia de Mediu indica incalzirea casnica si conditiile meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului. Cateva zile mai tarziu, conducerea CE Craiova a emis si ea un comunicat de presa in care dezmintea faptul ca poluarea ar fi provenit de la cele doua sucursale ale sale. „Instalatiile energetice apartinand Complexului Energetic Craiova, pe tot parcursul zilei de 13.11. 2008, au functionat fara fluctuatii de sarcina, ceea ce inseamna un nivel al emisiilor relativ constant toata ziua (…) nu CE Craiova este responsabil de aceste depasiri, fapt constatat si de controlul Garzii de Mediu efectuat la ambele centrale in data de 17.11.2008, cauza trebuind cautata la alte surse de emisii de SO2. Fara a pune in vreun moment la indoiala profesionalismul specialistilor APM Dolj, consideram ca nu este normal ca atunci cand apar astfel de situatii, specialistii APM sa nominalizeze imediat si in prim-plan CE Craiova”, se arata in comunicatul CE Craiova.

Garda de Mediu Dolj a confirmat informatiile din comunicatul complexului. „Garda de Mediu a verificat instalatiile si a constatat ca acestea au functionat la parametri”, a declarat comisarul de obiectiv, Florin Stan.

Vinovat? Ba da, ba nu

Contactata telefonic, conducerea APM Dolj era in sedinta, ca de obicei. Singura care a putut da informatii a fost sefa de laborator, Virginia Banuti. Iar raspunsul ne-a lasat cu gura cascata. „Nu am spus ca responsabile de poluare sunt cele doua CET-uri. Complexul energetic emite permanent dioxid de sulf, dar vinovate de poluare sunt conditiile meteorologice care nu au permis dispersarea dioxidului de sulf „, a spus sefa de laborator a APM Dolj.

Pentru buna informare a cititorilor nostri, iata ce spunea APM Dolj in comunicatul de presa din 14 noiembrie, semnat de directoarea Cristiana Toma. „APM Dolj considera ca depasirea valorilor de prag se datoreaza surselor fixe (Complexul Energetic Craiova – Se Isalnita si SE Craiova II – Simnic) si incalzirii casnice, precum si conditiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluantului (…) Conditiile meteorologice existente au favorizat acumularea poluantilor la sol”, se arata in comunicatul cu pricina. Un singur comentariu mai e de facut. Dupa logica APM Dolj, daca vremea nu tine cu noi, murim cu totii asfixiati. Nu conteaza ca o unitate polueaza atmosfera, iar prin asta nu spunem ca CE Craiova a poluat orasul pe 13 noiembrie. Dar, urmand aceeasi logica, in cazul in care CE Craiova nu e responsabil, atunci cine se face vinovat de depasirea de peste doua ori a pragului de alerta? Dupa mintea APM Dolj, vinovata este atmosfera, ca nu s-a miscat mai repede sa disperseze poluantul. Doamne fereste de ceva mai rau, cu astfel de specialisti!

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *