Printul Charles va finanta sistemele de epurare lagunara din Crit si Roades

Printul Charles va finanta sistemele de epurare lagunara din Crit si Roades
Printul Charles va finanta sistemele de epurare lagunara din Crit si Roades

Sistemul va fi copiat dupa cel implementat in Viscri, unde au fost realizate trei lagune in care se deverseaza apele uzate din 120 de gospodarii

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat la Londra un protocol de colaborare privind protejarea mediului pentru o dezvoltare durabila si sustenabila a zonelor rurale din Romania cu Jessica Douglas Home, presedintele Fundatiei Mihai Eminescu Trust – organizatie ce dezvolta programe de revitalizare a satului romanesc – aflata sub inaltul patronaj al Printului Charles.

„Vom multiplica un proiect pilot care se refera la o statie de epurare 100% naturala in zece zone rurale din Transilvania, astfel incat sa putem sa multiplicam efectul de protejare a mediului si a resurselor naturale, in special pe zona rurala, pentru cetateni. Aceste zone se afla in judetul Alba, judetul Sibiu, judetul Mures si in Brasov”, a spus ministrul Mediului.
Propunerea de proiect regional de infrastructura de mediu are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de mediu in 10 comunitati rurale, din patru judete, prin realizarea a zece statii de epurare lagunare. Statiile de epurare se vor realiza in satele Alma Vii, Biertan, Richis, Malancrav (judetul Sibiu), Archita, Stejareni (judetul Mures), Crit, Roades (judetul Brasov) si Plaiesii de Jos, Casinu Nou (Judetul Harghita). Populatia beneficiara a proiectului este de 8.500 de locuitori.

Potrivit Rovanei Plumb, avandu-se in vedere proiectul care a fost deja pus in aplicare la Viscri, implementarea unui astfel de proiect dureaza in medie sase luni. Proiectul pilot implementat in Viscri ofera un sistem ecologic de tratare a apelor, protejand mediul inconjurator cu o investitie si costuri de intretinere minime in comparatie cu un sistem chimic si mecanizat. Sistemul de epurare lagunara functioneaza datorita bacteriilor vii care degradeaza apa uzata menajera. Aceste microorganisme aerobe si anaerobe consuma substantele organice din apele uzate, procesul aerob contribuind la indepartarea poluantilor din apele uzate, iar cel anaerob, la prelucrarea namolurilor. Epurarea biologica se desfasoara prin intermediul lagunelor in mod natural, fara recirculare.

In Viscri, acolo unde a fost implementat proiectul pentru prima oara, au fost realizate trei lagune in care se deverseaza apele uzate din cele 120 de gospodarii, avand un volum total de 3.644 metri cubi si un debit mediu de 61,8 metri cubi/zi, iar timpul de retinere este de aproximativ 59 de zile.

Costuri de pana in 385.000 de euro pe sat

Estimarea bugetului a fost facuta luand in considerare urmatorii indicatori: numarul de locuitori, proprietarul terenului, pozitia terenului fata de deversor, distanta fata de sat, natura solului, accesul la utilitati unde cazul, drumuri de acces, costuri pentru proiectare, studiul terenului, dirigentia de santier.

O statie de epurare lagunara pentru o populatie de 2.000 persoane presupune costuri de 384.038,38 euro, iar una pentru o populatie de 1.000 de persoane – 263.663,38 euro. In principiu, pretul final este de sase ori mai mic decat daca s-ar realiza o statie conventionala.

In proiect sunt incluse urmatoarele componente: realizarea a patru statii de epurare lagunare pentru localitatile cu 2.000 de locuitori, realizarea a sase statii de epurare lagunare pentru localitati cu 1.000 de locuitori, organizarea a 20 de intalniri comunitare de informare si constientizare, organizarea a zece actiuni de voluntariat, managementul proiectului, supravegherea si supervizarea lucrarilor si informarea si promovarea proiectului.

In domeniul colectarii si epurarii apelor uzate, pentru a respecta normele europene, Romania trebuie sa realizeze investitii in peste 2.500 de localitati, atat pentru reabilitarea infrastructurii existente, cat si pentru realizarea de sisteme noi de canalizare si epurare, in special in zonele rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *