Pro sau contra testelor pe animale?

„Opriti testele pe animale!,” striga cei din asociatiile de profil din Europa, care au inceput miercuri o actiune in acest sens. Potrivit lor, in intreaga Uniune sunt chinuiti, in laboratoare, aproape 13 milioane de soareci, iepuri, maimute ori caini.
teste pe animale
Numai ca daca am pune capat acestor experimente, am asista la un dezastru, le raspund oamenii de stiinta.

Astfel de experimente se desfasoara zilnic si la Institutul de cercetare Cantacuzino, din Romania, unde sunt testate medicamente si vaccinuri. De pilda, cel impotriva tuberculozei: „Sunt utilizate rozatoare, soareci, sobolani, cobai si iepuri. In alte tari se fac pe o categorie mult mai larga de animale, incepand cu soarecii si terminand cu maimutele,” spune Cristian Coman, director Statiunea de Experienta Baneasa.

In total, in Romania sunt 180.000 de animale pe care se fac teste medicale. Dupa acest numar ne revine locul 15 in Europa. Pe primul este Franta, cu peste doua milioane de necuvantatoare in laboratoare.

Parlamentul European va dezbate, in curand, o noua lege referitor la aceste teste, iar organizatiile pentru protectia animalelor au lansat o actiune pentru a convinge europarlamentarii sa le opreasca definitiv.

Cei care vor sa sustina aceasta actiune pot semna o petitie pe internet. Ce spun insa oamenii de stiinta? „Teoretic s-ar spune da, se pot opri testele pe animale, dar practic ar fi un dezastru. Adica am opri progresul. Credeti ca metabolismul insulinei poate fi raspuns numai pe experimente facute pe culturi de celule?,” este de parere doctorul Dorel Radu, director Institutul Cantacuzino.

Asadar, potrivit cercetatorilor, le datoram sanatatea acestor animale. Fiecare medicament pus in vanzare a fost verificat mai intai pe ele.

Una peste alta, medicii spun ca numarul vietatilor folosite pentru experimente este mai mic de la an de an.

Sursa: Stirile PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *