Pro si contra gazelor de sist: disputa intre experti si ONG-uri

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de ?ist: „ Cei de la Chevron erau nemul?umi?i. A?a c? am intervenit”
Pro si contra gazelor de sist: disputa intre experti si ONG-uri
Pro si contra gazelor de sist: disputa intre experti si ONG-uri

Argumente pro si contra gazelor de sist: unii experti spun ca nu ar fi vreun pericol daca ar exista epxloatari in tara si ca riscurile sunt inventate. Reprezentantii ONG-urilor ii acuza insa ca apara interesele unor mari companii.
Cercetatorii romani spun ca protestele de la Pungesti au la baza o campanie agresiva a organizatiilor neguvernamentale, insa nu si argumente stiintifice.

„’Fracturarea ar putea reactiva falia Snagov-Vidraru’ – nu stim ce este asta… ‘existand pericolul de producere a tzunamiului in Marea Neagra’… Nste aberatii mai mari sunt greu de imaginat. De ce nu protesteaza nimeni apropos de otravirea apelor si a solului de chimizarea agriculturii?”, spune Antoneta Seghedi, presedintele Institutului National de Geologie.

De cealalta parte, reprezentantii ONG -urilor spun ca specialistii apara interesele companiilor straine.

„Sunt influentati financiar de o corporatie si influentati profesional de catre altii de deasupra lor care sunt influentati financiar de aceasta corporatie”, spune Alexandru Alexe, reprerzentant al Asociatiei Activisti Fara Frontiere.

Organizatiile neguvernamentale contesta metoda prin care sunt extrase gazele de sist din roci, prin fracturare hidraulica. Ecologistii se tem ca fracturarea hidraulica ar putea contamina cu metan panza freatica.

„Sonda propriu-zisa nu polueaza cu nimic, nu are legatura cu apa freatica sau mediul de suprafata, pentru ca fisurile care se fac sunt de ordinul catorva milimetri”, spune Ion Malureanu, profesor la Universitatea de Petrol si Gaze.

Reprezentantii Academiei Romaniei sustin ca cercetatorii folosesc deja alte metode, fara injectia apei cu chimicale. In unele zacaminte, fracturarea se face chiar cu gaz metan pentru a se elimina pericolul contaminarii.

„Noi discutam despre cantitati de apa, dar de aceste cantitati nu o sa mai avem nevoie peste trei ani… si atunci noi blocam cunoasterea reala”, spune academicianul Nicolae Anastasiu.

Specialistii estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist pentru 60 de ani, fiind a treia cea mai bogata tara din Europa in aceste resurse. Autoritatile au semnat peste 50 de acorduri de explorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *