Problema complexa a migratiei, discutata la Copenhaga

climate_change_10_25902000.jpgProblema extrem de complexa a migratiei induse de schimbarile climatice si de mediu necesita eforturi sustinute, anunta International Organization for Migration (IOM), problema readusa in discutie cu ocazia Zilei Internationale a Migratiei.

Recent incheiata, Conferinta ONU pe Problema Schimbarilor Climatice a incercat, in ultima zi a reuniunii, semnarea unui acord la nivel mondial, prin liderii prezenti, care sa reduca impactul acestor schimbari asupra mediului; realitatea este ca schimbarile climatice si degradarea mediului deja determina migratii si relocari in toata lumea. In mod evident, tarile cele mai sarace au cel mai mult de suferit.

Inca nu se stie exact modul in care trebuiesc gestionate repercusiunile complexe ale acestei migratii influentate de mediu. Acest capitol al cunoasterii si al intelegerii problemei necesita evidente imbunatatiri.

Directorul general al IOM, William Lacy Swing, afirma: „Nu se stie exact la aceasta ora cate persoane migreaza deja voluntar sau sunt fortate sa faca acest lucru din cauza schimbarilor climatice sau a degradarii mediului. Ceea ce se stie insa este ca aceasta migratie are loc mai mult pe plan intern sau peste granita, fiind un trend din ce in ce mai popular”.

Aceasta crestere in ceea ce priveste migratia, rezultat al efectelor schimbarilor climatice, se adauga problemelor cauzate de un management defectuos al migratiei la momentul actual.

Un raport IOM publicat recent afirma ca, in mare parte, migratia care are loc in prezent din cauza factorilor de mediu este interna. Mai multe tari asiatice, de exemplu, incearca din rasputeri sa faca fata migratiei in masa dinspre mediul rural inspre urban, ca urmare a inundatiilor repetate care distrug agricultura, determinand oamenii sa migreze spre zone urbane deja saturate, fapt ce are consecinte dramatice asupra infrastructurii, serviciilor publice si sanatatii.

Concluzia la care ajunge Swing este: „Schimbarile climatice, tendintele demografice si gobalizarea, toate indica spre o crestere a migratiei in viitor. Aceasta inseamna ca bunastarea a si mai multor oameni si comunitati va depinde de capacitatea noastra de a gestiona migratia intr-un mod care sa favorizeze un trai lipsit de griji”.

Aceasta degradare a mediului, inceata, dar sigura, genereaza sensibil mai putina atentie decat fenomenele climatice extreme precum furtunile si inundatiile. Totusi la nivel global 1.6 milioane de oameni au fost afectati de seceta din 1979 pana in 2008, ceea ce inseamna mai mult decat dublu comparabil cu cei afectati de furtuni, Africa fiind cea mai vulnerabila.

„Efectele schimbarilor climatice vor fi o variabila tot mai importanta in aceasta ecuatie. Trebuie sa gandim prospectiv si sa fim pregatiti pentru schimbare, trebuie sa venim cu solutii viabile si sa fim pregatiti sa facem fata provocarilor pe care schimbarile climatice le lanseaza”, este de parere Swing.

Sursa : http://www.iom.int/,  http://www.4ecotips.com/eco/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *