Problema deseurilor: UE foloseste prea mult rampele de depozitare si nu recicleaza suficient

Rampele de gunoi, închise de afaceriști ”bazați”
Problema deseurilor: UE foloseste prea mult rampele de depozitare si nu recicleaza suficient

Gestionarea deseurilor reprezinta in continuare o problema in Uniunea Europeana, deoarece statele continua sa le depoziteze in rampe, a afirmat marti comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, relateaza AFP.

Pe ultimul loc se afla Grecia, cu 3 puncte intr-un clasament stabilit dupa 18 criterii. Prima clasata este Austria, cu o nota totala de 39 de puncte.

”Imaginea conturata din acest studiu imi confirma temerile. Numeroase state membre continua sa depoziteze in rampe cantitati enorme de deseuri municipale, ceea ce reprezinta cea mai rea dintre solutiile privind gestionarea problemei deseurilor, in timp ce exista si alte posibilitati, care sunt de preferat si care pot fi finantate prin fonduri structurale”, a comentat comisarul.

”Sunt ingropate resurse pretioase, sunt pierdute avantaje economice potentiale, nu sunt create locuri de munca in sectorul gestionarii deseurilor si sunt amenintate sanatatea umana si mediul”, a declarat cu regret comisarul european, concluzionand: ”Este o politica greu de aparat in situatia noastra economica actuala”.

Comisia Europeana estimeaza ca aplicarea integrala a legislatiei UE referitoare la deseuri ar permite economisirea a 72 miliarde de euro pe an, cresterea cifrei anuale de afaceri in sectorul gestionarii si al reciclarii deseurilor in UE cu 42 miliarde de euro si crearea a peste 400.000 de locuri de munca pana in 2020.

Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Romania si Slovacia au cel mai rau bilant in ce priveste aplicarea legislatiei privind deseurile.

Recurgerea masiva la depozitare in rampe antreneaza exploatarea insuficienta in mod sistematic a unor solutii preferabile de gestionare a unor deseuri precum reutilizarea si reciclarea.

Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda si Suedia sunt in schimb dotate cu sisteme elaborate de colectare si depoziteaza in rampe mai putin de 5 % din deseurile lor.

Cu toate acestea, chiar si cele mai performante rezultate intampina un anumit numar de provocari, indeosebi intarirea prevenirii deseurilor si solutionarea problemei de supracapacitate in sectorul incinerarii, care poate impiedica reciclarea si necesita importuri de deseuri pentru a alimenta incineratoarele.

Serviciile comisarului Potochnik vor stabili ”foile de parcurs” pentru zece state membre cel mai putin performante. Ele vor fi examinate cu autoritatile nationale in cadrul unor seminarii bilaterale, dintre care primul se va deschide la Praga pe 19 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *