Problema ursilor din Romania a ajuns si in presa din strainatate

Cotidianul „The Times” scrie despre „ingrijorarea autoritatilor romane”, in privinta numarului tot mai mare de cazuri in care ursii din tara noastra ataca oamenii.

Publicatia aminteste si de ultimul incident de acest gen, in care un tanar de 20 de ani a fost sfasiat in centrul Brasovului, de un urs aflat in cautare de hrana.
urs
„Vanatorii locali, cu permisiunea Ministerului Mediului, au omorat animalul, pentru a preveni alte atacuri”, scrie The Times, care aminteste si de cazul turistei din SUA, ucisa de un urs anul trecut, in timp ce se afla in vacanta in Brasov.

Potrivit jurnalistilor englezi, in Romania se afla jumatate din ursii bruni din Europa, iar localnicii din Brasov sunt obisnuiti cu ursii care vin sa caute mancare in tomberoanele de gunoi sau chiar in gospodariile oamenilor.

Un vanator din Brasov le-a povestit chiar o intamplare amuzanta celor de la The Times. „Am primit un telefon de la cineva care sustinea ca are un urs polar in debara. Cand am ajuns acolo, am gasit o femela acoperita complet de faina”, si-a amintit vanatorul. Se pare ca este vorba despre acelasi urs care s-a catarat pe acoperisul unui bloc din Brasov, in luna mai a acestui an.

Presedintele Asociatiei Vanatorilor din Brasov, Dorel Noaghea, sustine ca oamenii sunt de vina pentru atacurile ursilor din ultima perioada. „De obicei, ursii bruni nu ataca oamenii. Din contra, fug daca vad unul. Dar oamenii nu respecta habitatul ursilor si chiar incearca sa-i transforme intr-o atractie turistica, oferindu-le mancare, pentru a-si face fotografii langa ei”, spune Noaghea. Acesta afirma ca ursii din zona Brasovului au inceput sa se aventureze in oras la sfarsitul anilor ’70, dupa ce hotelurile au inceput sa fie amplasate in vecinatatea padurilor. Speriati la inceput, ursii au aparut apoi tot mai des in zonele urbane, pentru a-si procura mancarea, spre amuzamentul localnicilor, care i-au poreclit „ursi gunoieri”.

„Am lansat un program de relocare pentru ‘ursii gunoieri’, in regiuni aflate la distanta, unde vor gasi suficienta mancare, astfel incat sa ramana acolo”, a declarat Mihai Manoiu, oficial in Ministerul Mediului.

The Times adauga ca Romania, care are in jur de 6.000 de ursi bruni, a luat in considerare exportul animalelor, in tarile unde specia este pe cale de disparitie. „Dar, cum e vorba de ‘ursi gunoieri’, tarile respective au refuzat”, a explicat Manoiu, care a precizat ca autoritatile romane au permis ca 333 de ursi sa fie vanati, in sezonul 2007-2008, dar „doar in zonele unde au fost semnalate pagube sau incidente mortale provocate de acestia”.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *