Procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor produse bio mai ieftine

Daciana Sarbu: Procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor produse bio mai ieftine
Daciana Sarbu: Procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor produse bio mai ieftine

Sprijinirea producatorilor pentru procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor romani produse bio mai ieftine, a declarat, pentru AGERPRES, Daciana Sarbu, eurodeputat PSD, membru in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, prezenta in pavilionul Romaniei de la Biofach 2013.

„Problema noastra se pare ca nu este productia, pentru ca ea este din ce in ce mai sustinuta la nivel european, se dau subventii in domeniu, iar din 2014 vor fi mai multe si mai mari. Problema este legata de sprijinirea producatorilor astfel incat sa reuseasca sa proceseze si apoi sa patrunda pe piata din Romania. In felul acesta si consumatorii vor gasi produse mai ieftine. Bio inseamna la ora aceasta pentru romani scump, pentru ca materiile prime exportate se intorc in tara prelucrate, dar mult mai scumpe”, a spus Daciana Sarbu.

Aceasta a precizat ca, in afara de miere, faina, dulceturi, catina sau fructe de padure, restul produselor ecologice romanii le regasesc pe piata procesate de Germania si Austria, dar la preturi de 2-3 ori mai mari.

Daciana Sarbu este nu numai un sustinator al produselor ecologice ci si un consumator, reusind sa gaseasca solutii, nu foarte scumpe, pentru a se hrani sanatos impreuna cu familia.

„Consum bio cam tot ce se poate, desi recunosc ca este un adevarat slalom printre produse nesanatoase sa gasesti produse sanatoase. Incepand de la carne, unde ne indreptam catre producatorii traditionali, chiar daca nu sunt bio produsele lor, sunt sanatoase, la branza de capra, faina, miere, siropuri de catina, ceaiuri, iar pentru legume ma indrept la tarani in piete. Exista solutii nu foarte scumpe, chiar si la preturi echivalente si cred ca ne putem descurca daca ne dorim un mod de viata sanatos. Eu chiar sunt un consumator si, din convingere, ma bat pentru asta in Comisia de Agricultura a Parlamentului European si prin exemplul personal. Eu le spun parintilor cu care stau de vorba si care investesc in educatie, in scoli, in haine, ca uita de cel mai importat bagaj al copilului: sanatatea. Trebuie sa-i educam de mici sa aleaga produse sanatoase singuri”, a adaugat Daciana Sarbu.

Eurodeputatul PSD a subliniat ca autoritatile vor ca macar o parte din fructele furnizate in scoli sa fie eco si numai din productie romaneasca.

„In Romania, prin Programul de Guvernare, incercam ca macar o parte din fructele care se furnizeaza in scoli sa fie eco si de productie romaneasca si cred ca ne putem indrepta si pe cornul si laptele. In meniurile de la gradinite, cu 7 lei pentru copil, este complicat, dar nu imposibil, sa introduci produse eco. La cornul si laptele, mai ales in unele orase unde copiii arunca ceea ce primesc, le putem inlocui cu altceva cu seminte sau cu miere”, a sustinut Daciana Sarbu.

In opinia acesteia, prezenta Romaniei la Biofach ca ‘Tara Anului’ este o recunoastere la nivel international, dar si un motiv de a continua.

„Romania, Tara Anului la Biofach 2013 este un lucru extraordinar. Am luptat mult pentru aceasta. E o recunoastere ca producator international si cred ca trebuie sa ne mandrim cu asta, sa continuam pe drumul acesta, pentru ca nu avem voie sa ratam oportunitatea aceasta”, a mai adaugat Daciana Sarbu.

Romania, desemnata ‘Tara Anului’ la cel mai mare targ destinat agriculturii ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013”, este reprezentata in pavilionul national de peste 55 de firme din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – „Bio Romania”.

Pavilionul Romaniei se intinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde sunt gatite meniuri traditionale romanesti. Firmele participante expun produse certificate ecologic, precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, oua, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, in toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Biofach este cel mai mare targ de agricultura si de produse organice din lume, la care sunt expuse, in perioada 13-16 februarie, produse alimentare si comerciale ecologice din peste 130 de state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *