Producatorii de electricitate din sursa solara ar putea primi sase certificate verzi,in loc de patru

Producatorii de electricitate din energie solara ar putea primi sase certificate verzi, in loc de patru, iar anul 2014 ca termen limita pentru realizarea investitiilor ar putea fi eliminat, a declarat luni directorul de Politici energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu.energie-solara

Astfel, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Ministerul Economiei (ME) vor sa modifice Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

„Producatorii de energie electrica din energie solara vor primi sase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica”, a declarat luni directorul din cadrul ME. In varianta in vigoare a Legii 220/2008, producatorii trebuie sa primeasca patru certificate verzi/MWh produs din sursa solara.

De asemenea, daca prin actuala varianta a legii, conform Art. 3 alin. (3), „sistemul de promovare se aplica de la data la care producatorii detinatori ai capacitatilor de productie incep sa produca energie electrica si primesc certificate verzi pentru energia electrica, daca punerile in functiune, respectiv retehnologizarile de centrale/grupuri se fac pana la sfarsitul anului 2014”, potrivit variantei modificate a legii, anul 2014 va fi eliminat ca termen limita pentru realizarea investitiilor.

Totodata, potrivit modificarilor aduse Legii 220, pentru energia electica produsa in hidrocentrale cu puteri instalate de cel mult 10MW, se vor acorda doua certificate pentru fiecare MWh produs corespunzator primului 1MW putere instalata, un certificat verde pentru restul energiei electrice daca hidrocentralele sunt noi sau retehnologizate si un certificat verde pentru fiecare 2MWh produsi pentru restul electricitatii daca hidrocentralele sunt puse in functiune inainte de 1 ianuarie 2004 si sunt neretehnologizate. In prezent, Legea 220 prevede ca producatorii de energie electrica din surse regenerabile primesc un certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs si livrat in reteaua de energie electrica din centrale/grupuri hidroelectrice noi sau centrale/grupuri hidroelectrice de maximum 10 MW, retehnologizate si un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati hidrocentrale cu o putere instalata cuprinsa intre 1 si 10 MW si doua certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in retea din centralele hidroelectrice cu o putere instalata de pana la 1 MW/unitate.

O alta modificare va fi adusa si in ceea ce priveste numarul de certificate pe care il vor primii producatorii de electricitate din sursa geotermala. Daca potrivit Legii 220, producatorii de energie electrica din biomasa, biogaz, biolichid, gaz de fermentare a deseurilor, energie geotermala si gazele combustibile asociate trebuiau sa primeasca trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica, prin modificarea acestei legi, urmeaza ca producatorii ce folosesc sursa geotermala sa primeasca numai doua certificate verzi/MWh produs si intre unul si trei certificate pentru fiecare 1MWh, daca energia electrica este produsa in centrale ce utilizeaza biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

In ceea ce priveste numarul certificatelor primite de producatorii de energie electrica din energie eoliana, acesta ramane nemodificat. „Pentru energie electrica produsa in centrale eoliene se acorda doua certificate verzi pana in anul 2015 si un certificat verde incepand cu anul 2016, pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica”, a precizat Alexandru Sandulescu.

Altfel, pentru perioada 2009-2014, valoarea minima de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata este de 27 euro/certificat si valoarea maxima este de 55 euro/certificat, reglementare ce va ramane nemodificata.

In prezent, situatia centralelor in operare care folosesc surse regenerabile este: eolian: 14MW, biomasa: 8,08MW, microhidro: 70MW, iar fotovoltaic: 0(zero)MW.

In prezent, Legea 220/2008 este in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2008, insa punerea ei in aplicare depinde de emiterea unor proiecte de Hotarari de Guvern ce ar trebui formulate de ANRE si ME si ulterior aprobate de Guvern.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *