Producatorii de energie eoliana acuza ANRE de favoritism privind accesul in retea

Producatorii de energie eoliana acuza ANRE de favoritism privind accesul in retea

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) critica ANRE pentru unele modificari aduse legii de sprijinire a energiilor regenerabile, precum cea privind accesul prioritar in retea doar pentru o parte a producatorilor, si sustine ca sunt periclitate astfel investitii semnificative in domeniu.
„Este cruciala pentru investitiile din domeniu (…) aplicarea accesului prioritar si a dispecerizarii cu prioritate a tuturor producatorilor de energie verde”, a declarat intr-un comunicat directorul executiv al AREE, Dana Duica.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) propune ca doar unele categorii de producatori de energie electrica din surse regenerabile sa aiba acces prioritar la retele de transport si distributie.
Duica afirma ca o astfel de prevedere „nu respecta litera si spiritul Legii 220/2008 si nici Directiva Europeana 29/2009”, iar AREE vrea ca toti producatorii de energie alternativa sa poata livra prioritar energia produsa in retele.
Romania a transmis Comisiei Europene (CE), in luna iunie, notificarea oficiala a schemei de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi, dupa ce Consiliul Concurentei si-a dat avizul in acest sens.
ANRE estimeaza ca dupa obtinerea avizului CE de sistemul de promovare vor beneficia aproximativ 500 de companii.
In opinia AREE, modificarile propuse de ANRE „vor pune in pericol investitii de cel putin cinci miliarde de euro in energii regenerabile in Romania”.
Potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalati, aproape cat intreaga capacitate existenta in toate tipurile de unitati de productie a energiei.
Acordarea sprijinului producatorilor de energie din surse regenerabile va duce la cresterea pretului de productie. Directorul diviziei de energie regenerabila din ANRE, Radu Regman, a declarat in luna aprilie ca pretul de productie poate urca in acest an cu 5%-7%.
ANRE a anuntat in 2010 ca influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei a crescut constant in ultimii ani, de la doi bani pe MWh in 2005 la 1,21 lei in 2009 si 2,85 lei anul trecut. ANRE estima atunci pentru 2011 ca influenta in pret va fi intre sapte lei si 14 lei pe MWh, in functie de numarul de certificate verzi acordate pentru productia de energie din surse regenerabile.
Consumatorii de energie vor plati, pentru sprijinirea energiilor regenerabile, 10,5 miliarde euro pana in 2031, potrivit estimarilor ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *