Producatorii de energie eoliana “ameninta” gigantul energetic CEO

0
94
Producatorii de energie eoliana “ameninta” gigantul energetic CEO
Producatorii de energie eoliana “ameninta” gigantul energetic CEO

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel, este de parere ca producatorii de energie eoliana reprezinta in continuare un mare pericol pentru gigantul energetic, mai ales ca, la sfarsitul anului trecut, a fost aprobat un proiect de realizarea a inca 110 parcuri eoliene pe teritoriul Romaniei.

“Reprezinta un mare pericol. In penultima zi din anul 2013, in data de 30 decembrie, la ANRE s-au aprobat inca 110 proiecte de parcuri eoliene. Nu stiu ce inseamna ca si putere instalata, dar ce pot sa stiu, a fost o sedinta de sapte ore in care s-au mai aprobat inca 110 proiecte de parcuri eoliene, pentru ca, daca nu se aprobau atunci, de pe data de 1 ianuarie 2014 intra in vigoare hotararea de guvern care taie certificatele verzi la sub jumatate si asta nu e un lucru de natura sa ne bucure, pentru ca vom avea inca niste sute de megawati putere instalata, care vor crea in continuare aceleasi gen de dezechilibre in sistem cu care ne-am confruntat in 2013. Este o mare problema”, a spus Ciurel.

El a explicat joi masurile de protectie pe care CEO trebuie sa le ia pentru a evita dezechilibrele din sistem. In 2014, complexul va produce certificate verzi prin cultivarea de plante energetice, care vor fi combinate cu carbunele.

”Masurile de protectie sunt schimbarea legislatiei secundare (…) Ordinul 33 a fost inlocuit cu Ordinul 57, prin care producatorii sa se alinieze la start in aceleasi conditii, in sensul ca reducerea de sarcina la iesirea din functionare sa se faca intr-o anumita ordine, nu intotdeauna numai termo, asa cum se intampla pana acum, in asa fel incat aveam acele dezechilibre de porniri si opriri cu zecile pe luna, care erau la fel de costisitoare si pentru noi si pentru dumneavoastra, pentru ca se gaseau in pretul consumatorului final. De asemenea, pentru anul 2014 vom fi si noi inscrisi in grila producatorilor de regenerabile, in doua directii. O directie va fi un cuantum de 10 megawati instalati pe energie fotovoltaica, vom fi si noi producatori de certificate verzi, este vorba de biomasa, combinarea carbunelui cu planta energetica’”, a afirmat managerul CEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here