Producatorii de energie hidro, eoliana si solara vor primi mai putine certificate verzi

Record pentru România în sectorul energiei verzi în 2013
 Producatorii de energie hidro, eoliana si solara vor primi mai putine certificate verzi
Producatorii de energie hidro, eoliana si solara vor primi mai putine certificate verzi

Guvernul va reduce numarul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie in centrale eoliene, fotovoltaice si in microhidrocentrale, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Economiei. Pentru fiecare MWh de energie electrica eoliana vor fi acordate 1,5 certificate verzi, pana in 2017 si 0,75 certificate verzi incepand cu anul urmator. Legislatia actuala prevede alocarea a doua certificate verzi pana in anul 2017 si a unui certificat incepand cu anul 2018, pentru acest tip de producatori.
Numarul de certificate acordate producatorilor de energie solara va fi injumatatit, de la 6 la 3 unitati/ MWh.
Proiectul prevede acordarea a 2,3 certificate verzi, in loc de 3, pentru fiecare MWh produs si livrat, daca centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW (microhidrocentrale). In cazul unitatilor similare retehnologizate se mentine cota de 2 certificate verzi.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
„Mecanismul de revizuire a numarului de certificate rezultat in urma analizei de supracompensare se bazeaza pe recalcularea pe perioada de referinta a numarului de certificate verzi pe 1 MWh produs astfel incat rata interna de rentabilitate pentru fiecare tehnologie, pentru noii intrati, la nivel agregat, sa fie egala cu valoarea ratei interne de rentabilitate de referinta rezultata din analiza cost-beneficiu stabilita la autorizarea sistemului de promovare. In cazul in care se evidentiaza o tendinta de crestere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% fata de nivelul de referinta, Guvernul ar urma sa reduca numarul de certificate verzi pentru tehnologia respectiva”, se arata in nota de fundamentare a proiectului, informeaza Mediafax.
Autorii documentului arata ca prin raportul cu privire la analiza de supracompensare emis de ANRE la finele lunii martie, pe baza monitorizarii anului trecut, se constata ca exista o supracompensare de 0,5 certificate verzi in cazul energiei eoliene, 3 pentru energia solara si 0,7 pentru energia hidro.
Pentru aceste tehnologii, investitia specifica (mii euro/MW) a fost mai mica fata de valoarea de referinta cu 90.000 euro/MW pentru energia eoliana, cu 1,63 milioane euro/MW pentru energia solara si cu 1,33 milioane euro/MW pentru energia hidro, in timp ce nivelul mediu al costurilor variabile si al costurilor fixe este peste nivelul de referinta, cu exceptia energiei solare.
In nota se precizeaza ca reducerea numarului de certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat din centrale/grupuri electrice, acreditate dupa data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern, pentru tehnologiile eolian, solar si hidro, conduce la scaderea contributiei pentru energia regenerabila din facturile consumatorilor finali si prin aceasta la cresterea competitivitatii produselor industriale, in special a produselor energointensive supuse unui risc major de relocare.
„Acreditarea a 100 MW instalatii fotovoltaice cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs si livrat, in loc de 6, cu factorul de capacitate 16% si pretul certificatului verde de 45 euro/buc conduce pe durata de viata de 15 ani la scaderea contributiei platita de consumatori cu circa 95 milioane euro. Acreditarea a 100 MW instalatii eoliene cu 1,5 respectiv 0,75 certificate verzi din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat, in loc de 2 respectiv 1 certificat verde, cu factorul de capacitate 25% si pretul certificatului verde de 45 euro/buc, conduce la scaderea contributiei platita de consumatori cu circa 47 milioane euro”, potrivit sursei citate.
Reducerea numarului de certificate verzi se conformeaza unor prevederi legale si are la baza un program de monitorizare si o analiza privind supracompensarea conform unei metodologii avizata de Comisia Europeana, fiind „un act previzibil” care contribuie la realizarea unei piete concurentiale, mai arata autorii proiectului.
Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.
Actul normativ aprobat de Executiv prevede amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *