Producatorii de energie verde au facut in patru luni cat au scos intr-un an: 100 milioane euro

Frân? serioas? pentru energia verde
Producatorii de energie verde au facut in patru luni cat au scos intr-un an: 100 milioane euro

Producatorii de energie eoliana, solara sau hidro au reusit ca in primele patru luni ale acestui an sa inca­seze din schema de sprijin pusa la dispo­zitie de statul roman cat le-a intrat in con­turi in tot anul trecut, adica aproape 100 de milioane de euro, 80% din aceasta suma fiind acaparata de proprietarii de parcuri eoliene.

Si cantitatile de energie regenerabila pro­duse in primele patru luni ale acestui an sunt comparabile cu cele realizate in tot anul trecut, dupa cum arata cele mai recente date publicate pe site-ul Transelectrica, transpor­ta­torul national de energie electrica.

Astfel, in perioada ianuarie-aprilie producatorii de energie eoliana, solara sau cei care au mici hidrocentrale au primit peste 1,8 mi­lioane de certificate verzi, in contextul in care in tot anul trecut au fost emise 1,7 de milioane de astfel de instrumente menite sa sprijine productia de energie regenerabila in Romania.

Fiecare astfel de certificat are potrivit legii o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro, in prezent ele tranzactionandu-se la valoarea maxima. Astfel, numai din aceste instrumente producatorii de energie verde au incasat in primele patru luni ale anului aproape 100 de milioane de euro. Dincolo de certificatele verzi primite, producatorii de energie pot iesi cu cantitatile la vanzare unde obtin pretul pietei. In continuare, cei mai mari producatori de energie verde sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel si Energias de Portugal.

Inima sprijinului

Certificatul verde este inima sistemului prin care statul roman s-a decis sa sprijine pro­duc­tia de energie regenerabila. In linii mari, pentru fiecare MWh de energie produs de o eoliana sau de un parc solar, producatorul pri­meste un numar variabil de certificate verzi in functie de tehnologie. Mai departe, aceste certificate sunt cumparate de furnizorii de ener­gie, asa cum este Electrica de exemplu, care in cosul livrat clientilor trebuie sa aiba anumite cote obligatorii de energie verde. Dovada indeplinirii acestor cote sta chiar in nu­marul de certificate verzi achizitionate. Cum pentru furnizor achizitia de certificate verzi este un cost, el va fi transmis in facturile pla­tite de toti consumatorii, care de fapt sunt cei care sprijina efectiv dezvoltarea energiei rege­nerabile in Romania.

In total, valoarea acestei scheme de sprijin pe zece ani, pana in 2020, a fost calculata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Ener­giei (ANRE) la peste 10 mi­liarde de euro, bani care se vor regasi in cres­terea facturilor la energie electrica. Tot sis­te­mul de certificate verzi a fost pus pe picioare pentru ca Romania, in calitate de membru al UE, trebuie sa indeplineasca anumite tinte obli­gatorii privind ponderea energiei verzi in con­sumul total pana in 2020. Cum investitiile in proiectele de energie verde sunt mai costi­si­toare comparativ cu cele conventionale, fara o schema de sprijin ele ar fi fost nerentabile si ar fi facut imposibila atingerea tintelor europene de catre Romania.

Subventii si mai mari

De la finele anului trecut, numarul de certificate verzi a inceput sa varieze in functie de tehnologie, anterior acestui moment fiecare pro­ducator primind un singur certificat indi­ferent de sursa de productie.

Acesta este unul dintre motivele care au dus la cresterea semnificativa a numarului de certificate incasate de producatori. Pe de alta parte insa, incepand cu a doua parte a anului trecut au intrat in functiune si multe proiecte noi. De exemplu, datele pentru luna ianuarie publicate de ANRE arata ca pon­de­rea energiei eoliene in totalul energiei livrate in sistem a ajuns la aproape 5%. Cantitatea de energie livrata de parcurile eoliene din Ro­mania in prima luna din an, 0,23 TWh, ar fi putut alimenta in acelasi interval de timp peste un milion de case, cu un consum mediu lunar de circa 200 kWh.

Datele ANRE arata ca in tot anul 2011 turbinele eoliene au avut o productie de circa 1,9% din total, ceea ce inseamna o cantitate livrata in sistem de peste 1 TWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *