Producatorii: „Deputatii au masacrat energia verde”

 Producatorii: "Deputatii au masacrat energia verde"
Producatorii: „Deputatii au masacrat energia verde”

Producatorii de energie regenerabila acuza Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor ca „masacreaza energia verde” prin Legea de aprobare a ordonantei privind amanarea tranzactionarii unei parti importante a certificatelor verzi.

Ziarul BURSA a relatat, ieri dimineata, in exclusivitate, ca deputatii din Comisia de Industrii au avizat, luni noapte, Legea de Aprobare a Ordonantei sus mentionate, introducand o prevedere prin care cotele obligatorii de certificate verzi sa fie stabilite anual de catre Departamentul pentru Energie, in urma recomandarii ANRE (reglementatorul pietei de energie). O alta prevedere importanta avizata si introdusa de parlamentari vizeaza decontarea certificatelor verzi, care se va face numai daca acestea sunt tranzactionate pe piata OPCOM.

Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA), ne-a declarat: „Ce a iesit luni noapte din Comisia de Industrii este mult mai rau decat ordonanta promovata de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care amana tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi. Eu am spus ca nu este o lege, ci un masacru. Cota obligatorie de certificate verzi pentru acest an este de 14%, dar nu o indeplinim. Pentru anul viitor, cota trebuia sa fie de 15%, dar Departamentul pentru Energie vrea sa stabileasca prin lege o cota de 12%, iar deputatii au acceptat. Departamentul pentru Energie considera ca tara noastra si-a indeplinit tintele asumate in fata Uniunii Europene privind productia de energie regenerabila.

Daca va ramane in lege o cota obligatorie de 12% pentru energia verde in 2014, inseamna ca un sfert din certificatele emise producatorilor in cursul anului viitor nu-si vor gasi cumparator. Se creeaza, deci, artificial, o oferta mai mare de certificate decat cererea”.

Potrivit unor surse parlamentare, deputatii din Comisia de Industrii au mai votat ca preluarea energiei regenerabile sa se faca in functie de siguranta sistemului energetic national, ceea ce inseamna ca puterea instalata in surse regenerabile nu poate fi mai mare de circa 3.500-4.000 MW, iar la orele de varf nu pot functiona mai mult de 2.000 MW de energie curata.
Raportul favorabil al Comisiei de Industrii nu a fost finalizat ieri, conform surselor noastre. Astfel, legea de aprobare a ordonantei urmeaza sa fie supusa aprobarii Plenului Camerei Deputatilor saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *