Producatorii lupta impotriva taxei pe pungi

Companiile care produc mase plastice spun ca aplicarea ordonantei privind taxa de 0,2 lei ar trebui amanata cel putin pana la sfarsitul acestui an. Agentii economici spun ca legea creeaza confuzii pentru ca nu stabileste precis criteriile privind caracterul biodegradabil al materiei prime a pungilor.
ecotaxa pe punga
Neclaritatile reclamate de producatorii de mase plastice tin, in primul rand, de modul de testare a pungilor. Solutia propusa de ei presupune precizarea clara in lege a faptului ca punga oxobiodegradabila este o alternativa la punga de plastic si nu trebuie taxata.

Masura ar reprezenta un avantaj pentru producatori intrucat punga oxobiodegradabila este, practic, punga clasica din plastic la care se adauga un aditiv care face ca aceasta sa se descompuna in termen de 12-24 de luni, in timp ce producerea pungii biodegradabile presupune schimbarea procesului tehnologic. „Solicitam amanarea legii cel putin pana la sfarsitul acestui an”, a declarat Marcel Diaconu, presedintele Asociatiei Patronale a Prelucratorilor de Mase Plastice din Romania (ASPAPLAST).

La randul sau, presedintele Comisiei de Administratie si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a declarat ca va solicita suspendarea ecotaxei pentru o perioada de trei-patru luni „pentru imbunatatirea actului normativ”. „Ministerul Mediului este principalul responsabil si voi avea grija sa-l chem institutional pe ministru si sa-i dau temele discutate in cadrul dezbaterii”, a spus Barbu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *