Producatorul de ulei Argus trece pe profit si se gandeste iar la biodiesel

Producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta a inregistrat, anul trecut, un profit brut de aproximativ 1,6 milioane de euro, dupa pierderi brute de peste trei milioane de euro in 2006 si 2,5 milioane de euro in anul anterior, care i-au determinat pe actionari sa amane investitia in productia de biodiesel, potrivit reprezentantilor societatii.

In acelasi timp, compania a raportat pentru 2007 o cifra de afaceri de 125 milioane de lei (37,8 milioane de euro), in crestere cu circa 16% raportat la anul anterior, pe fondul reducerii cheltuielilor de productie, ca urmare a investitiilor, dar in conditiile in care firma nu a „vandut sub costuri”, a declarat pentru Business Standard Vasile Leu, directorul general al firmei.

Piata uleiului din Romania este estimata la aproximativ 250.000 tone de ulei anual, cu o valoare de peste 200 milioane de euro. Principalii competitori sunt Bunge, Argus Constanta, Cargill Romania, Expur Urziceni, Prutul Galati si Ulerom Vaslui. Ultima miscare pe aceasta piata reprezinta inchiderea de catre grupul american Bunge a fabricii de ulei de la Iasi, care devine, astfel, a treia unitate la care Bunge renunta in Romania, dupa Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea, investitiile urmand sa fie concentrate la Buzau.

Pentru acest an, Leu mizeaza pe o crestere a afacerilor cu aproximativ 6%, de aproape trei ori mai putin comparativ cu anul 2007, cand majorarea semnificativa a preturilor la materia prima a influentat rezultatele companiei. In ceea ce priveste 2008, directorul general al Argus afirma ca preturile la ulei nu vor cunoaste o crestere spectaculoasa in perioada urmatoare, iar deprecierea leului in raport cu euro nu afecteaza compania, deoarece materia prima necesara pentru procesare a fost achizitionata anul trecut.

„Anul 2007 a fost un an bun pentru producatorii de ulei, toata industria a fost pe plus. Noi nu am vandut sub costuri”, a precizat Leu.

De altfel, trendul ascendent din 2007, raportat la 2006, a fost observat inca din prima parte a anului precedent, cand firma din Constanta a obtinut, in primele noua luni, un profit de aproximativ un milion de euro, dupa pierderi semnificative in perioada similara din 2006.

Firma din Constanta are o capacitate de procesare de 480 de tone seminte de floarea-soarelui pe zi, materia prima fiind achizitionata in cea mai are parte din productia interna.

Compania a apelat insa si la importuri de ulei brut, insa in cantitati foarte mici. La aceeasi solutie au recurs si alti producatori autohtoni, pentru a-si suplimenta rezervele de materie prima.

Argus a investit, in 2007, aproximativ un milion de euro in utilitati pentru gospodarirea resurselor energetice, precum si pentru punerea la punct a programelor privind respectarea normelor europene de mediu. In 2008, firma are alocate alte fonduri, de pana la un milion de euro, pentru modernizarea fabricii si a utilitatilor, in vederea reducerii costurilor.

Referitor la o eventuala investitie intr-o unitate de productie a biodieselului, Leu afirma ca ideea nu a fost abandonata, desi, pentru moment, a fost amanata. Actionarii Argus ar putea lua o decizie in acest sens pe la mijlocul anului in curs.

Amanarea investitiei a avut loc din cauza dificultatilor intampinate de companie in obtinerea de surse de finantare, inclusiv a fondurilor europene, in conditiile in care Argus nu a raportat profit in 2005 si 2006.

In ultima vreme, tot mai multi producatori de ulei si-au anuntat intentia de a produce biodiesel. Prima companie care a inceput productia pe piata locala a fost Ultex Tandarei, detinuta de omul de afaceri Vasile Nitescu. In prezent, sunt in curs si alte investitii, printre care cele anuntate de companii straine, dar si firme romanesti. Conducerea Argus anunta, la inceputul anului 2006, ca vrea sa creeze o societate mixta pentru producerea si vanzarea de biodiesel, valoarea preconizata a investitiei fiind de cateva milioane de euro. Firma mai detine spatii de depozitare a cerealelor, cu o capacitate de 200.000 de tone.

Principalele marci de ulei produse la Argus Constanta sunt Argus, Tomis si Sora Soarelui. Firma produce in principal ulei rafinat, destinat pietei interne.

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *