Produse bio pentru altii

LA EXTERN – In 2007 am exportat produse ecologice de 80 milioane de euro
Romania este un important exportator de produse ecologice. Fructele de padure, plantele medicinale, cerealele si mierea noastra au cucerit Europa, dar si alte colturi ale lumii.

Consumul autohton de produse ecologice s-a dublat in ultimii doi-trei ani, insa este in continuare foarte mic, sub 1% din consumul total de alimente. Deoarece nu stiu ce sunt alimentele ecologice sau nu le cumpara, pentru ca le considera prea scumpe, dar si pentru ca procesarea alimentelor bio este deficitara inca in Romania, magazinele care vand astfel de produse sunt foarte putine, romanii mananca E-uri in timp ce strainii se bat pe fructele, cerealele si mierea noastra bio.

Cantitati importante din toate „roadele” ogoarelor, livezilor, viilor, albinelor sau vacilor si oilor autohtone iau in fiecare an calea exportului. Romania a trimis peste hotare produse ecologice de circa 50 de milioane de euro in 2006, iar, pentru 2007, exporturile au fost estimate la circa 80 de milioane de euro. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in 2006 au ajuns pe meleaguri straine 16.500 de tone de cereale bio (din circa 48.000 de tone de produse), 15.400 de tone de plante medicinale si fructe de padure ecologice din cele 24.962 de tone obtinute, 755 de tone de miere din cele 1.200 obtinute, 141 de tone de branza telemea si lista poate continua.

CAUTATE.
Datele statistice ale Ministerului pentru IMM, Comert si Profesii Liberale (MIMMCPL) arata ca fructele de padure, plantele medicinale, nucile, ciupercile si cerealele reprezinta peste 50% din exporturile de produse ecologice romanesti. Fructele, legumele si mierea de albine bio autohtone sunt la fel de bine cotate pe piata europeana, Italia, Germania, Elvetia si Olanda fiind principala destinatie a acestor produse. In timp ce romanii prefera tot mai mult fructele si legumele din import, producatorii locali isi vand marfa ecologica peste hotare. Din pacate, cea mai mare parte din produsele ecologice romanesti exportate devine materie prima si de multe ori se reintoarce in tara sub forma de produs finit, mult mai scump.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *