Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Vineri, 26 octombrie 2012, la Universitatea din Oradea a avut loc workshop-ul „Legislatie actualizata a normelor de siguranta alimentara”. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane care au dezbatut subiecte variate, de la alimentatie si biologie alimentara la utilitatea alimentelor modificate genetic.

Organizat de Facultatea de Stiinte, in cadrul proiectului „Burse doctorale de pregatire ecoeconomica si bioeconomica complexa pentru siguranta si securitatea alimentelor si furajelor din ecosisteme antropice”, workshop-ul a reunit specialisti in domeniu, reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor si ai Directiei de Sanatate Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor. In deschiderea workshop-ului a vorbit decanul Facultatii de Stiinte a Universitatii din Oradea, Sanda Filip, care a afirmat ca „proiectul este foarte important, pentru ca se desfasoara la nivel national si pune la aceeasi masa specialisti din institutii locale responsabile cu alimentatia publica, profesori de la facultati de profil si studenti pasionati de subiect”. Interesant a fost si duelul purtat de la distanta intre cei care considerau ca alimentele modificate genetic sunt o alternativa viabila in contextul cresterii rapide a populatiei si conservatorii, cei care puneau sanatatea pe primul loc si considerau ca alimentatia bio este singura capabila sa rezolve problema hranei. Alaturi de managerul general al proiectului CSI dr. Iudith Ipate, la workshop au mai participat si academicianul Ion Dediu, de la Academia de Stiinte a Republicii Moldova, amb. prof. univ. dr. Vladimir Galin-Corini – Academia Romana, cercetatori si doctoranzi ai Institutului National de Cercetari Economice (INCE) al Academiei Romane, profesori de la USAMV Bucuresti, profesori si doctoranzi ai Universitatii „Titu Maiorescu” Bucuresti si, bineinteles, profesori, doctoranzi, masteranzi si studenti ai Universitatii din Oradea. Workshop-ul a fost urmat de o vizita de studiu a doctoranzilor implicati in cercetari bioeconomice si ecoeconomice pentru siguranta si securitatea alimentelor, la Centrul de Diabet din Oradea, sub indrumarea prof. univ. dr. Amorin Popa si la laboratoarele de Biotehnologie ale Facultatii de Stiinte, Departamentul de Biologie, unde au avut loc aplicatii practice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *