Produsele eco din Romania, la mare cautare in afara granitei

Produse eco

Romania produce unele dintre cele mai cautate produse eco din Europa, dar romanii nu profita de ele. Fermierii din vestul tarii spun ca avem obiceiul sa cam strambam din nas cand vine vorba de fructe si legume bio. Strainii nu o fac. Pentru ei, pretul mai piperat si aspectul produselor micute si cam strambe sunt sinonime cu sanatatea.

Un inginer horticultor, unul dintre putinii agricultori fericiti din Romania, reuseste sa scoata profit din munca lui. 10.000 de euro pentru fiecare din cele 15 hectare de pamant pe care le are in judetul Arad. A plantat catina, care creste suta la suta ecologic si care merge la export. Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.

„Fructele noastre sunt exportate in majoritatea cantitatilor in Germania, unde clientul nostru principal e un producator de sucuri naturale”, explica Alexandru Vulpe, inginer horticultor.

Vulpe spune ca romanul nu e pregatit inca pentru produsele bio, pentru ca sunt scumpe. Spre exemplu, un kilogram de morcovi bio costa aproape 13 lei, in timp ce unul de morcovi normali costa doar 3,5. Cartofii bio pot fi chiar de sase ori mai scumpi decat cei obisnuiti. In cazul fructelor, situatia e aceeasi. Un kilogram de pere bio poate sa coste chiar si 30 de lei, de trei ori mai mult decat perele normale.

Ceea ce nu apreciaza romanii, cumpara strainii. Alexandru Vulpe trimite in Germania zeci de tone de catina, anual.

Intr-un alt colt de judet, un cetatean italian le da lectii despre agricultura ecologica romanilor. Are 33 de hectare de pamant, pe care a plantat mere, cartofi si dovleci. Spune ca are cel mai cautat soi de mere eco din Europa. Romanii nici nu vor sa auda de el.

„Aici, in Romania, oamenii sunt obisnuiti cu mere mari. Cand vad merele astea, spun ca sunt pentru tuica, nu sunt pentru mancat”, spune Adriani Giusti, cultivator.

Asa ca merg toate la export. Se bucura de ele francezii, englezii ori italienii. In Italia, un kilogram de mere eco produse in Arad costa cam noua lei. La noi, nu s-au vandut nici cu trei. Doar in judetul Arad exista 98 de ferme ecologice. 80% din ce produc ele pleaca la export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *