Produsele ecologice romanesti au acum sansa de a patrunde pe piata americana, dupa ce UE si SUA au semnat un acord care simplifica birocratia

Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
Produsele ecologice romanesti au acum sansa de a patrunde pe piata americana, dupa ce UE si SUA au semnat un acord care simplifica birocratia

Produsele ecologice romanesti au acum sansa de a patrunde pe piata americana, dupa ce UE si SUA au semnat un acord care simplifica birocratia si reduce costurile exportatorilor.

«Am vrut sa patrundem pe aceasta piata, dar nu am reusit din cauza costurilor. Peste Ocean preturile sunt mult mai mici decat in Europa. In plus, trebuie sa iei in calcul si fluctuatiile euro-dolar, si cheltuielile cu transportul. Poate acum va fi mai usor, dupa ce guvernul american a facut aceasta concesie Europei, deschizandu-si piata catre noi. Guvernul american vrea ca cetatenii sa manance mai sanatos, mai ales dupa ce piata a fost invadata de organisme modificate genetic, iar noi le putem oferi ceea ce isi doresc», a spus Dorin Dogar, reprezentantul Apicola Targu-Mures, exportator a 600 tone de miere ecologica pe an.

Beneficiind de credibilitatea europeana, apicultorii romani vor avea, din 1 iunie, calea deschisa spre o piata vasta. „Americanii cumpara foarte mult din India, China sau Indonezia, tari care produc cantitati mari la costuri mici, dar tarile asiatice au tot mai putina credibilitate, spre deosebire de Europa, care este o garantie a calitatii“, a mai aratat Dogar. Aceasta oportunitate ii avantajeaza pe producatorii nostri, care sunt intr-un fel blocati pe piata europeana – acum suprasaturata de miere – si nereusind sa vanda si in alte zone mai ales din cauza taxelor. „Avem supraproductie de miere in Europa, plus ca sunt state mari din Vest care nu au niciun interes ca produsele romanesti sa patrunda pe pietele lor, de aceea, varianta Statele Unite ar putea fi un succes pentru noi. Vom vedea in ce masura vom reusi sa stabilim contacte cu ei; eu am incercat de mai multe ori pana acum sa trimit produse in State, prin organismul lor de certificare, dar fara a ajunge la un rezultat concret“, a spus Traian Dobre, patronul firmei Tremot Dobre si Fii din Baicoi, Prahova.

Apicultorii romani spun ca vor fi probleme cu preturile oferite de americani, acestea fiind cu 10%-15% mai mici decat cele din UE, unde mierea se vinde cu 3-4 euro/kg. In plus, producatorii romani vor trebui sa tina cont de faptul ca americanii sunt interesati mai ales de mierea poliflora, intrucat ei nu pun pret pe beneficiile terapeutice ale fiecarui sortiment, ghidandu-se in primul rand dupa culoarea produsului.

Materia prima eco din Romania, o piata de 200 milioane euro

In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice sunt asigurate in prezent de organismele de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate si competenta stabilite in legislatia nationala. Anul trecut au primit aprobare 16 astfel de organisme de inspectie si certificare, majoritatea fiind filiale ale unor companii straine.

Abdelaziz Messai, general manager la Ecocert Romania, unul dintre organisme de certificare aprobate de MADR, spune ca exporturile efectuate de producatorii romani in SUA nu sunt frecvente, in mare parte din cauza standardelor diferite, insa odata cu intrarea in vigoare a acordului dintre UE si SUA, cu siguranta exporturile peste Ocean vor fi din ce in ce mai numeroase. El arata ca, deocamdata, suntem o sursa de materii prime, detinand unul dintre cele mai fertile si ecologice terenuri din Europa, dar nu stam prea bine la capitolul procesare.

Din Romania pleaca anual materie prima ecologica in valoare de aproape 200 de milioane de euro, dar acest lucru nu este tocmai in avantajul nostru, avand in vedere ca vindem ieftin pentru ca apoi sa importam produse finite la preturi foarte ridicate“, spune Messai.

 

Exportam cereale (grau si porumb) – 28%, oleaginoase si plante proteice (19%), legume si miere. Produsele bio pleaca in Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Austria si Spania. Messai sustine ca, desi romanii au intrat de putin timp in randul cumparatorilor de produse ecologice, consumul a ajuns la aproape 90 de milioane de euro, piata inregistrand un trend pozitiv, cu o rata de crestere anuala de 20%-30%. Insa nu doar consumul intern de produse ecologice s-a majorat semnificativ, ci si exportul de materii prime.

In 2011, agricultura ecologica din Romania si-a triplat numarul operatorilor din sistem. Este pentru prima oara cand intr-un an se majoreaza de trei ori numarul operatorilor din sistemul ecologic. Daca la finele anului trecut aveam 3.800 de operatori in sistem, acum sunt circa 10.000, majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenta, care detin suprafete de teren de trei pana la 20 hectare, sau agricultori cu trei-cinci vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi.

In ceea ce priveste costurile pentru obtinerea „pasaportului“ pentru export, managerul Ecocert spune ca pretul pentru standardul conform caruia se exporta in UE sau in SUA este aproximativ acelasi. Obtinerea „pasaportului“ pentru export poate dura pana la maximum 90 de zile, dar se poate obtine si in 10-20 de zile.

Un singur certificat pentru exportatori

Comisia Europeana a anuntat ca, incepand din acest an, de la 1 iunie, produsele ecologice certificate in UE sau in SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste doua regiuni. Acordul dintre UE si SUA inseamna reducerea taxelor si a birocratiei pentru firmele care comercializeaza produsele respective. „Producatorii romani vor putea exporta produse ecologice in Statele Unite ale Americii  doar cu certificarea obtinuta in Romania, aceasta fiind recunoscuta si peste Ocean“, a explicat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Oficialul de la Bruxelles a aratat ca, pana acum, un producator roman care vroia sa vanda produse ecologice in SUA avea nevoie si de certificarea unui organism de pe piata americana, respectiv o certificare in plus fata de cea obtinuta in Romania.

Fara antibiotice

In prezent, exista mici diferente intre normele din SUA si cele din UE in domeniul agriculturii ecologice. Reglementarile Ministerului Agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologica interzic utilizarea antibioticelor, cu exceptia cazului in care se incearca controlarea infectiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afecteaza livezile ecologice de mere si pere.

Reglementarile UE privind agricultura ecologica permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. In temeiul acestui parteneriat, nu este permisa utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de catre agentii de certificare. Pana la concretizarea demersului prin anuntul de astazi, ambele parti au realizat audituri pentru a se asigura ca programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementarii, a masurilor de control al calitatii, a cerintelor de certificare si a practicilor de etichetare. In plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale in temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie sa indice locul de productie, sa identifice organizatia care a certificat produsul ecologic, sa verifice daca nu au fost folosite substante si metode interzise, sa certifice daca termenii parteneriatului au fost respectati etc.

UE mai competitiva decat SUA

Desi ministrul agriculturii din SUA,  Kathleen Merrigan, declara ca „acest parteneriat va deschide noi piete pentru fermierii si crescatorii de animale americani, va crea mai multe oportunitati pentru intreprinderile mici si va imbunatati oferta de locuri de munca pentru cetatenii americani care activeaza in sectoare precum ambalarea, transportul si comercializarea produselor ecologice“, comisarul Ciolos are o alta viziune. Acesta a explicat pentru Capital ca „nu exista riscul ca piata comunitara sa fie invadata de produse ecologice din SUA. Industria de procesare a UE este mai dezvoltata decat cea de peste Ocean. De altfel, UE exporta mai multe produse ecologice in afara spatiului comunitar decat exporta SUA in statele membre“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *