Prof. dr. Hancu despre alimentele cu buline: "Ideea e buna, dar trebuie facuta cu cap"
Prof. dr. Hancu despre alimentele cu buline: "Ideea e buna, dar trebuie facuta cu cap"

Un senator PDL, Dumitru Florian Staicu, a venit cu o propunere legislativa care ar obliga ca alimentele sa aiba aplicate pe ambalaj cite o bulina de culori diferite (rosie, potrocalie sau verde), in functie de continutul si de natura aditivilor. In acest fel, bulina verde ar fi aplicata pe alimentele sanatoase care pot fi consumate zilnic, fara vreun risc pentru sanatatea organismului, bulina portocalie pe produsele care trebuie consumate moderat, iar bulina rosie pentru alimentele care contin aditivi, nerecomandti consumului uman.

Criteriile de aplicare ar urma sa fie stabilite de Ministerul Sanatatii, care ar avea in vedere mai multi factori: cantitatea de aditivi, gradul de pericol pentru sanatate etc. Totusi, specialistii cred ca desi propunerea e buna, este posibil ca presiunile exercitate de industria alimentara sa fie prea mari pentru a se ajunge la aplicarea ei. „Nu este prima data cind o idee buna nu se poate pune in practica. Oricum, daca urmeaza sa se aplice, trebuie facuta o stratificare. Pentru ca altfel, bulina rosie ar exista pe orice produs care se afla pe piata. Exista produse care contin monoglutamat de sodiu, care este foarte periculos, dar sint produse care contin salicilat, de exemplu, pe care il folosea si bunica iar acesta nu are efecte nocive, desi este tot aditiv”, explica prof. dr. Nicolae Hancu, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Cluj.

Hancu spune, de asemenea, ca masurile de aplicare ale unei astfel de legi risca sa nasca un val de conflicte in care sa fie implicat atit Ministerul Sanatatii, cit si cei din industria alimentara, si chiar populatia. „In ciuda complicatiilor, un demers de acest gen ar ajuta foarte mult la indrumarea si informarea populatiei”, a incheiat Hancu. Daca va fi aprobat proiectul, acesta va intra in vigoare la doua luni de la introducerea actului in Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here