Profesorul Lovelock spune ca oamenii distrug Terra

Profesorul James Lovelock considera ca partile vii si nevii ale Pamantului pot fi luate ca un sistem interactiv, ce poate fi gandit ca un singur organism gigantic. Denumita „Gaia”, dupa zeita Pamantului, teoria savantului britanic postuleaza ca toate lucrurile vii de pe Pamant au un efect de reglare asupra mediului, ceea ce face ca viata sa fie raspandita peste tot.

In varsta de 88 de ani, profesorul Lovelock a scris mai multe carti despre Pamant: „Teoria Gaia”, „Varstele Gaiei”, „Omagiu Gaiei” si „Razbunarea Gaiei”, in care explica faptul ca societatea umana, prin emisiile de gaze in atmosfera si alte forme de degradare a mediului, a adus natura intr-o criza profunda.

Profesorul avertizeaza ca in secolele urmatoare temperaturile vor creste, resursele de apa vor fi epuizate, viata din ocean va fi compromisa, iar oamenii vor migra in masa spre putinele parti ale Pamantului care raman locuibile.

Temperatura scoartei a ramas constanta

In opinia lui Lovelock, nivelul oxigenului, formarea norilor si nivelul sarii din oceane pot fi controlate prin procese fizice, chimice si biologice interactive. El crede ca autoreglarea climei si compozitia chimica reprezinta un proces care provine din evolutia rocilor, a aerului si a oceanului, cuplata cu cea a organismelor. Aceasta autoreglare, desi rareori optima, tinand cont de locurile reci si calde ale Pamantului, face ca Terra sa fie un loc propice pentru viata.

In teoria lui, Lovelock spune ca exista un sistem de control global al temperaturii, compozitiei atmosferice si al salinitatii oceanelor. El argumenteaza ca temperatura de la suprafata Pamantului a ramas constanta, in ciuda faptului ca a crescut energia provenita de la Soare. Si compozitia atmosferica a ramas constanta, chiar daca a fost instabila. La fel si nivelul sarii din oceane.

Lovelock a demonstrat ca arborii din piramida cresc mai repede

De cand viata a aparut pe Terra, enegia provenita de la Soare a crescut cu 25%, dar, cu toate acestea, temperatura de la suprafata scoartei a ramas constanta.La inceput, ipoteza „Gaia” a fost complet ignorata de catre oamenii de stiinta.

Ea e popularizata in 1975, printr-un articol aparut in revista „New Scientist”. In acelasi an, profesorul publica cartea „In cautarea Gaiei”, care incepe sa atraga atentia oamenilor de stiinta. Teoria a fost atacata in principal de biologi.

Astazi, teoria „Gaia” e folosita de catre oamenii de stiinta care explica sistemul de functionare a Pamantului. Dar si oamenii care nu se ocupa de stiinta folosesc teoria pentru a explica fenomenul de autoreglare al Terrei.
In ultima sa carte, „Razbunarea Gaiei”, Lovelock argumenteaza ca lipsa de respect a oamenilor pentru Pamant, prin distrugerea padurilor tropicale si a biodiversitatii, testeaza capacitatea Gaiei de minimizare a efectelor gazelor de sera din atmosfera. In opinia profesorului, aceast fapt elimina potentialul de raspuns negativ la factorii poluanti si creste incalzirea globala.

Viziune apocaliptica pentru viitor

La inceputul acestei saptamani, James Lovelock si-a exprimat ingrijorarea cu privire la incalzirea globala, in cadrul intalnirii de la Societatea Regala din Londra. Profesorul spune ca rapiditatea cu care creste incalzirea globala va duce la o criza sociala mult mai repede decat prevazusera oamenii de stiinta. In curand, cele sase miliarde de oameni se vor lupta pentru mancare si apa intr-o clima din ce in ce mai ostila.

„M-am uitat la raportul pe 2007 dat publicitatii de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbare Climatica si mi-am dat seama ca e cel mai infricosator document pe care l-am vazut vreodata”, a spus Lovelock in discursul sau.

Acesta a adaugat ca are o viziune apocaliptica pentru viitor pentru ca vede cum cele sase sau opt milioane de oameni se vor confrunta cu diminuarea drastica a resurselor de apa si hrana intr-o clima foarte ostila.

„Noi nu suntem numai o maladie pentru pamant. Prin inteligenta si puterea noastra de comunicare, echivalentul unui sistem nervos planetar.

Ar trebui sa fim inima si mintea Terrei, nu boala ei. Poate cea mai mare valoare a conceptului Gaia consta in ideea ca Pamantul e viu, ceea ce ne aminteste ca noi suntem o parte a lui, iar contractul nostru cu Gaia nu cuprinde numai drepturile noastre, ci si obligatii”, a conchis Lovelock.

Sustinator al energiei nucleare

Profesorul James Lovelock e un om de stiinta independent, ecologist si futurolog care traieste in Cornwall, in Marea Britanie.

A terminat Facultatea de Chimie la Universitatea din Manchester in 1941, iar in 1948 a obtinut doctoratul in medicina la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra. In 1954, Lovelock primeste o bursa Rockefeller si alege sa studieze la Universitatea de Medicina Harvard. In aceeasi perioada studiaza si la Universitatea Yale.

Din 1964 a studiat ca cercetator independent, desi a continuat sa colaboreze cu universitati din Statele Unite ale Americii si din Marea Britanie.

E autorul a mai mult de 200 de studii stiintifice despre medicina, biologie, geofiziologie si geografie atmosferica. Are brevet de inventator pentru 40 de detectoare folosite in analizele chimice.

In 2004, Lovelock a provocat mare senzatie in presa atunci cand a anuntat ca numai energia nucleara poate opri incalzirea globala. In viziunea lui Lovelock, energia nucleara e singura alternativa la combustibilul fosil, care are capacitatea sa acopere nevoile energetice ale omenirii si totodata sa reduca emisiile de gaze.

Premiat pentru mediu

A fost premiat de multe asociatii stiintifice pentru descoperirile lui din domeniul protectiei mediului. In 1988 a fost medaliat cu Premiul Gerbier Norbert al Organizatiei Mondiale de Meteorologie, iar in 1990 a fost primul laureat al Premiului Amsterdam pentru Mediu, oferit de Academia Regala din Olanda. In 1996 a primit premiul Volvo pentru Mediu, iar in 1997, premiul Planetei Albastre.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *