Program zilnic de scotocit in gunoaie

Intre cinci si sase seara, 20 de politisti permit saracilor din periferiile orasului Buenos Aires sa se „aprovizioneze” de la groapa de gunoi.

Muntele enorm de gunoaie si deseuri din zona Jose Leon Suarez isi asteapta in fiecare zi „armata” de familii nevoiase care-si duc traiul de azi pe maine, la marginea orasului Buenos Aires. Timp de o ora, oamenii au voie sa scotoceasca prin resturi. Cele mai „apreciate” sunt camioanele supermarketurilor care descarca alimente alterate.

Inainte, locuitorii din „cartierele cu baraci” isi riscau chiar viata cand se furisau, mai ales noaptea, la groapa de gunoi pentru a-si face rost de „mancarea” necesara subzistentei. Nu o data, „hotii” au avut parte de gloantele politistilor prea vigilenti.

Din acest motiv, consortiul CEAMSE, care gestioneaza centrul, dar si unele zone periferice ale orasului Buenos Aires, a venit cu ideea salvatoare: aceea de a institui un program al scotocitului prin deseuri. Astfel, timp de o ora, intre cinci si sase seara, sub privirile atente a cel putin 20 de politisti, peste cinci mii de persoane scormonesc cu febrilitate in muntii de gunoi.

In afara de resturi de mancare, la mare pret mai sunt hartia, cartoanele, sticlele si obiectele de metal. La aceasta „loterie” participa si sute de copii, care pazesc sosirea camioanelor albe de la supermarketuri, ce descarca, printre altele, cutii cu produse alimentare expirate, verdeata sau fructe ofilite. Dupa fix 60 de minute, miile de saraci sunt alungati de supraveghetorii inarmati.

Bogati-saraci, aceeasi prapastie

Desi in ultima perioada Argentina se afla in fata unei cresteri economice record (mai mult de 8% anual), bresa dintre saraci si bogati a ramas aceeasi. „Astazi, explica Leonardo Blejer, director al Bancii Creditcoop, 10% din bogatii tarii castiga de 28 de ori mai mult decat 10% din saraci, adica acelasi procent ca acum un deceniu”.

Desi, dupa ce au fost reglate conturile cu Fondul Monetar International, autoritatile au investit in infrastructura, au imbunatatit sistemul de pensii si de salarizare, raman in continuare cel putin zece milioane de persoane ce nu-si pot asigura minima subzistenta.

Argentina, care depune toate eforturile pentru a fi readmisa in Clubul de la Paris, vrea sa-si recapete totodata si credibilitatea pe pietele internationale. Dar daca problema milioanelor de „sarantoci” nu va fi rezolvata nici in timpul mandatului viitorului presedinte (pentru care argentinienii au votat ieri), atunci aceasta tara risca imobilismul politic si economic, sunt de parere analistii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *