Programul National de Dezvoltare Rurala

Pana in prezent s-au depus peste 200 de proiecte pentru accesarea a 197 milioane euro. In centrul atentiei: modernizarea exploatatiilor agricole.

Fermierii romani au depus 212 proiecte in valoare de aproape 117 milioane euro in luna aprilie, pentru cele trei masuri ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), potrivit datelor furnizate Rompres de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Valoarea proiectelor depuse in cea de-a doua sesiune, pana la 17 aprilie, include cofinantarea publica asigurata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), precum si contributia privata a beneficiarilor.

Cele mai multe proiecte (188) au fost depuse pe masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole – cu o valoare totala de 61,1 milioane euro, alte 18 fiind depuse pe masura 322 – Renovarea satelor – in valoare de 40,1 milioane euro, iar 6 proiecte au fost pe masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice – valorand 15,6 milioane euro. Proiectele depuse si declarate conforme vor intra in etapa de evaluare, au anuntat specialistii APDRP. Etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finantare, daca a fost corect completata, daca contine si sunt corecte toate anexele tehnice si administrative in doua exemplare si daca cererea de finantare este prezentata in format electronic si tiparit. Potrivit APDRP, evaluarea presupune verificarea eligibilitatii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate si selectie specifice tipului de investitie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate si a tuturor documentelor anexate. Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selectie prezentat in Ghidul Solicitantului aferent fiecarui tip de investitie in parte.

Beneficiarii vor fi notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent daca proiectul a fost sau nu admis spre finantare prin FEADR.
In prima sesiune de depunere a proiectelor, din luna martie, APDRP a primit 918 proiecte, in valoare de 728,71 milioane de euro.

Astfel, alocarea aferenta lunii martie, de 194,31 milioane de euro, a fost cu mult depasita de valoarea proiectelor primite in acest interval. Pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121) au fost depuse cele mai multe proiecte (708), avand valoarea totala de 291,26 milioane de euro, iar pentru cea de renovare a satelor (Masura 322) au fost depuse 194 de proiecte, cu o valoare de 405,98 milione de euro.

De asemenea, au fost depuse 16 proiecte pentru Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice – valoarea totala a acestora fiind de 31,45 milioane de euro.
PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de reprezentantii celor 27 state membre din cadrul Comitetului de Dezvoltare Rurala, structura institutionala a Comisiei Europene cu responsabilitati in acest domeniu.

Odata cu aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala, Romania va primi din partea Uniunii Europene un prim avans de 3,5 la suta din valoarea totala alocata de aproximativ 8 miliarde euro, pana in 2013 pentru inceperea actiunii de finantare.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *