Programul Natura 2000, la final

In cursul zilei de ieri a avut loc conferinta finala a proiectului „Implementarea retelei Natura 2000 in Romania”, care a beneficiat de finantare din partea Uniunii Europene prin intermediul programului Phare 2004.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, proiectul a creat premisele asigurarii pe termen lung a protectiei naturii si biodiversitatii in Romania, reteaua ecologica Natura 2000 acoperind aproximativ 17% din teritonul tarii. „Romania are un peisaj natural extraordinar fiind singurul stat membru din Uniunea Europeana cu cinci regiuni biogeografice, dintre care doua (cea stepica si pontica) nu au fost prezente in Uniunea Europeana pana la momentul aderarii Romaniei si Bulgariei in 2007”.
Proiectul Phare a inclus o serie de activitati care sa permita dezvoltarea viitoare a Retelei Natura 2000 in Romania. Cea mai importanta activitate a proiectului a fost crearea bazei de date cu informatii detaliate despre siturile Natura 2000 in Romania, respectiv habitatele si speciile de interes comunitar pentru care acestea au fost declarate. Baza de date elaborata in cadrul proiectului include 92 habitate si 197 pentru specii, incluzand un procent considerabil de specii de importanta comunitara altele decat pasari. O alta activitate importanta in cadrul proiectului a fost consultarea factorilor cheie (institutii ale administratiei publice centrale, regionale, locale, O.N.G.-uri, administratorii/custozii ariilor naturale protejate, mediul academic si universitar, etc), cu privire la dezvoltarea retelei in viitor si furnizarea de sesiuni de instruire pe aspecte tehnice, personalului institutiilor implicate in implementarea retelei. 6 ateliere de lucru cu factorii cheie au fost realizate in perioada octombrie-noiembrie 2007.
Proiectul a inclus si o serie de activitati de constientizare a publicului larg cu privire la reteaua ecologica Natura 2000, creand astfel bazele pentru o campanie de constientizare la nivel national. Una dintre cele mai importante activitati a constat intr-o serie de opt expozitii cu titlul „Natura 2000 in Romania”, care s-au desfasurat in perioada octombrie – decembrie 2007 in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei.
Reteaua Natura 2000 – baza de date internationala
„Finalizarea cu succes a acestui proiect si implementarea retelei Natura 2000 in Romania vor crea premisele necesare pentru conservarea habitatelor si speciilor de interes comunitar, reprezentand totodata un pas important in stoparea declinului biodiversitatii. Implementarea retelei in tara noastra se va face, respectand principiile dezvoltarii durabile, atat pentru protectia naturii cat si in folosul comunitatilor umane, care vor putea desfasura activitati economice, fara a aduce prejudicii factorilor de mediu”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
„Proiectul finalizat astazi a creat bazele necesare pentru implementarea retelei ecologice Natura 2000 in Romania. Modul in care reteaua va fi efectiv implementata in viitor va depinde de cooperarea celor implicati. As dori sa mentionez in acest context rolul extrem de important care revine autoritatilor locale, atat prin prisma relatiei lor directe cu cetatenii, cat si prin faptul ca sunt cei mai importanti promotori de proiecte de dezvoltare la nivel local”, a declarat Owen Mountford, Seful echipei de implementare a proiectului Phare 2004 „Implementarea Retelei Natura 2000 in Romania”.
Reteaua ecologica Natura 2000 reprezinta cea mai importanta retea de situri la nivel european pentru protectia naturii, acoperind aproximativ 20% din teritoriul Uniunii Europene. Scopul sau este de a conserva pe termen lung habitatele si speciile de interes comunitar pentru care au fost desemnate siturile Natura 2000. Reteaua ecologica Natura 2000 sustine si promoveaza practicile traditionale, asigurand beneficii economice si sociale. Directiva Habitate promoveaza dezvoltarea durabila la nivel local si regional prin asigurarea unor cerinte economice, sociale si culturale, permitand desfasurarea activitatilor care nu afecteaza in sens negativ conservarea habitatului sau speciilor pentru care a fost declarat situl.

Sursa: Obiectiv Tulcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *