Proiect de colectare a deseurilor, UNIC in Romania, implementat la Bistrita

Proiect de colectare a deseurilor, UNIC in Romania, implementat la Bistrita
Proiect de colectare a deseurilor, UNIC in Romania, implementat la Bistrita

Peste 2.200 de containere semiingropate si 82.000 de pubele pentru colectarea selectiva a gunoiului vor fi montate in judetul Bistrita-Nasaud, firma castigatoare a licitatiei urmand sa primeasca 33,8 milioane de lei pentru acest contract, proiectul fiind unic in Romania.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, si directorul general adjunct al firmei castigatoare a licitatatiei, SC Iridex Group Plastic SRL, Delia Duican, au semnat, marti, in prezenta presei, contractul de achizitie de echipamente cu montaj si pubele pentru colectarea deseurilor in Bistrita-Nasaud, in valoare de 33,8 milioane de lei. In baza contractului, compania va si instala containerele semiingropate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acest contract este penultimul in derularea importantului proiect «Sistem integrat de management al deseurilor solide», cel de implementare a containerelor pentru colectarea selectiva a deseurilor. Durata de executie a contractului este de cinci luni. Vom avea un numar de 212 containere semiingropate cu un volum de trei metri cubi pentru deseuri mixte, vor fi furnizate aproximativ 82.000 de pubele, care vor fi atribuite fiecarei familii sau persoane juridice, pentru a putea colecta deseurile de la fiecare locatie. Vom avea 968 de containere semiingropate, tot de 3 metri cubi volum, pentru colectarea hartiei, 968 pentru plastic si metal si 90 de bucati pentru deseurile din sticla”, a declarat presedintele CJ Emil Radu Moldovan.

El a explicat ca Iridex Group Plastic a castigat licitatia dupa un proces indelungat.

„O lunga istorie, tot licitam, anulam, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor decide una, se contesta, se merge in instanta, castiga altcineva. Prima licitatie a fost anulata nefiind indeplinite conditiile, atunci au participat Iridex si inca o companie asociata cu Teraplast Bistrita, la a doua licitatie au participat Iridex si o companie din Craiova”, a spus el.

Moldovan a precizat ca pubelele in care va fi colectat gunoiul vegetal vor fi atribuite fiecarei familii din zona rurala si din zona de case a Bistritei, alte tipuri de pubele vor fi amplasate in zona urbana, la blocuri, iar containerele semiingropate vor fi in sate.

„Depinde de marimea satului, vor fi puse chiar si in trei zone ale localitati”, a subliniat el.

Directorul general adjunct al SC Iridex Group Plastic SRL, Delia Duican, a precizat ca firma se ocupa din 2002 cu furnizarea recipientilor pentru colectarea deseurilor si ca proiectul din Bistrita-Nasaud este „unic in Romania”.

„Am implementat mai multe proiecte la nivel national, dar suntem in situatia de a prezenta primul proiect cu containere semiingropate din Romania. Este un proiect ambitios si superior colectarii clasice cu containere supraterane, primul in care noi furnizam si instalam aceste containere semiingropate. Deocamdata, este un proiect unicat in Romania, noi speram ca rezultatele ulterioare vor atrage atentia si altor autoritati contractante. Acesta are ca scop o mult mai buna colectare a deseurilor selective, hartie, carton, PET, sticla. Aceste containere nu pot fi accesate de persoane neautorizate, doua treimi din container este subteran si este prevazut cu capac etans si sistem de inchidere. Este un beneficiu economic adus operatorului care colecteaza aceste deseuri”, a declarat ea.

In prezent, CJ Bistrita-Nasaud mai are de rezolvat problema operatorului care va colecta si transporta deseurile din Bistrita-Nasaud la depozitul ecologic de la Tarpiu. Si in acest caz, licitatia este contestata la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC).

„Am derulat si procedura de achizitie a operatorului, care era ultima, in momentul de fata contestata, vom vedea care va fi decizia CNSC si ce avem de facut in continuare. Sper ca in urmatoarele cinci luni sa terminam si cu CNSC si cu achizitia operatorului. Fiind la finalul lunii iulie, ma gandesc ca, totusi, de Craciun, poate receptionam lucrarea si vom avea in sfarsit acest proiect, care extrem de important pentru judet, finalizat”, a spus presedintele Consiliului Judetean.

Emil Radu Moldovan a adaugat ca, odata cu finalizarea implementarii acestui proiect, va urma o activitate ampla de informare si educare a cetatenilor cu privire la colectarea deseurilor.

„Atunci cand vor fi oferite toate conditiile pentru a putea sa depozitam si sa colectam selectiv deseurile sunt convins ca si actiunile institutiilor care au atributii in aceasta zona vor fi mai ample si mai drastice. Eu sper ca in finalul anului 2013 sa fim pregatiti sa le fie oferite oamenilor toate conditiile si, apoi, noi impreuna cu toate administratiile locale, vom avea o misiune importanta, sa ridicam la un grad cat mai inalt colectarea selectiva a deseurilor, care va fi un avantaj pentru mediu si pentru viata. Nu se va intampla a doua zi, dar incet-incet, dupa ce vor fi oferite conditii, lucrurile vor putea fi rezolvate”, a declarat el.

Proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud”, care se deruleaza din 2009, a prevazut construirea unui centru de management integrat al deseurilor in satul Tarpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci statii de transfer in Bistrita, Beclean, Nasaud, Singeorz-Bai si Galatii Bistritei, construirea in Bistrita a doua centre de colectare a deseurilor voluminoase si a DEEE si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului, achizitionarea de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor si vehicule pentru transportul acestora, inchiderea si ecologizarea depozitelor de deseuri urbane si rurale neconforme.

Depozitul de la Tarpiu va fi gestionat in urmatorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *