Proiect de protectie a biodiversitatii Prutului de 3.000.000 de euro

Proiect de protectie a biodiversitatii Prutului de 3.000.000 de euro

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi impreuna cu Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Stiinte a Republicii Moldova va dezvolta in parteneriat proiectul Centru pilot de resurse pentru actiunea transfrontaliera de conservare a biodiversitatii acvatice a Raului Prut.

Acest proiect este finantat prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, prioritatea 2. Provocari de mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta, masura: 2.1: Rezolvarea provocarilor de mediu inclusiv pregatirea pentru situatii de urgenta.

Proiectul va dura 36 luni si va avea ca scop dezvoltarea in comun a resurselor stiintifice, umane si logistice pentru monitorizarea, restaurarea si imbunatatirea resurselor acvatice ale Raului Prut, in eventualitatea unor conditii dificile de clima sau a unor actiuni antropogenice cu efect daunator.

Prin proiect se va realiza o investigare a starii de sanatate a speciilor acvatice din Raul Prut, se va elabora un raport de analiza a riscurilor si se va propune un plan comun de actiune pentru situatii de urgenta provocate de inundatii, seceta sau de poluari masive care ar afecta biodiversitatea.

Se va reabilita deasemenea infrastructura existenta in cadrul Statiunii de Cercetari pentru Acvacultura si Ecologie Acavatica Ezareni pentru a deveni sursa de material de reproducere si se va amenaja un centru pilot de resurse educationale si de cercetare destinate deopotriva mediului academic cat si celui de afaceri.

Proiectul va contribui la o mai eficienta colaborare intre gestionarii si utilizatorii finali ai biodiversitatii Raului Prut de pe ambele parti ale frontierei si va intari capacitatea celor doua institutii partenere de a colabora in cadrul unor viitoare actiuni ale Uniunii Europene din domeniul educatiei si cercetarii.

Valoarea totala a proiectului este de 3.254.292,42 Euro din care valoarea nerambursabila acordata de Comisia Europeana prin Programul Ro-Ua-Md , resprezentand 90% , este de 2.928.863,18 Euro. Cele doua institutii partenere vor contribui cu 325.429,24 Euro, reprezentand 10% din valoarea totala a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *