Proiect de protectie a Magurii Odobesti pe bani europeni

Proiect de protectie a Magurii Odobesti pe bani europeni
Proiect de protectie a Magurii Odobesti pe bani europeni

In cele peste 12.000 de hectare de padure ale Ariei de Protectie Avifaunistica canta numeroase specii de pasari, insa cei de la Agentia de Protectie a Mediului nu spun asta in comunicatele trimise presei

Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea anunta ca pe 8 august are loc evenimentul de promovare mediatica din cadrul proiectului “Sincron” in situl ROSPA 0075 Magura Odobesti, care se va desfasura la vest de comuna Bolotesti, aproximativ 3 km pe drumul catre Manastirea Tarnita. “Scopul seminarului este de a creste gradul de informare a publicului larg cu privire la necesitatea protejarii mediului inconjurator”, se arata in informarea seaca a APM Vrancea, semnata de noul director Valentin Logodinschi, institutie care invita cetatenii sa cunoasca mai multe despre acest loc si sa-l protejeze mai bine, totul pe bani europeni. In ciuda protectiei de care se bucura in acte, rezervatia naturala Magura Odobesti a fost afectata grav acum cativa ani de un operator national de telefonie mobila care a incercat sa inalte acolo, fara toate autorizatiile in regula, un releu de telecomunicatii.

Agresiunea asupra mediului a fost oprita de Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu, ca urmare a unei campanii de presa sustinuta de reporterii Ziarului de Vrancea, insa procesele in justitie continua pe aceasta speta, iar groapa sapata in varful celui mai inalt deal subcarpatic din Romania nu a fost astupata in totalitate. Inclusa in reteaua europeana „Natura 2000”, aria Speciala de Protectie Avifaunistica Magura Odobesti se intinde pe o suprafata de 12.000 hectare, in sapte localitati.

Conform planului de management, pe pe langa conservarea si protectia speciilor de pasari pentru care a fost desemnat, situl trebuie sa asigure si habitatul optim, ceea ce presupune conservarea si protectia resurselor forestiere. De exemplu, in asemenea rezervatii naturale, arborii batrani, gaunosi, sau in care sunt cuiburi nu vor fi taiati. Muscarul gulerat, Ciocarlia de padure, Soimul de iarna, Ciocanitoarea de gradini, Ciocanitoarea de stejar, Ciocanitoarea cu spate alb, Viesparul, Ierunca, Acvila Mica si Ghionoaia sura sunt o parte din speciile de pasari semnalate de ornitologi in acest areal forestier de o frumusete aparte. Zona este un culoar de migratie a pasarilor, acesta fiind motivul principal pentru care un stalp de telefonie inalt de peste 40 de metri ar fi afectat zborul pasarilor.

Ce nu spun cei de la Mediu este ca proiectul Sincron- Sistem Integrat de Management si Constientizare in Romania a retelei “Natura2000” este implementat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si vizeaza noua arii protejate din tara, fiind finantat prin programul POS-MEDIU-Axa Prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii. Sa speram ca aceste arii naturale vor fi protejate cu adevarat de specialistii nostri si nu doar pe hartie. Faptul ca publicului vrancean nu-i sunt oferite informatii complete si interesante despre aceste arii naturale transpare si din comunicatul de presa de tip “sms” al celor de la Protectia Mediului Vrancea, carora le dam o bila neagra cu aceasta ocazie la capitolul comunicare publica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *