Proiect de salvare a pasunilor cu arbori din 16 judete ale tarii

Proiect de salvare a pasunilor cu arbori din 16 judete ale tarii
Proiect de salvare a pasunilor cu arbori din 16 judete ale tarii

Un proiect de salvare a pasunilor cu arbori din 16 judete ale tarii se va derula, in premiera nationala, pe o perioada de un an. Conservarea unor peisaje rare in Europa este finantata de Comisia Europeana, cu 306.000 euro.

Proiectul a fost prezentat oficial, vineri, la Miercurea Ciuc, de conducerea Agentiei Pentru Protectia Mediului (APM) Harghita, una dintre cele 16 agentii judetene care il vor implementa. Potrivit reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu, proiectul are o importanta majora, in conditiile in care pasunile cu arbori din Romania se numara printre putinele existente pe intreg continentul.

„Scopul principal al proiectului este sa salvam pasunile cu arbori, seculari de multe ori, care sunt pe cale de disparitie. Se taie tot, dispare aceasta valoare care, din pacate, nu prea mai exista in Europa si suntem cam singurii, in afara de Italia, care mai pastram acest tip de peisaj reprezentand o biodiversitate fantastica”, a declarat comisarul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Szep Robert, citat de mediafax.ro.

PACINFO, asa cum a fost denumit, isi propune, printre altele, sa ajute populatia din zonele de pasuni cu arbori sa constientizeze ca acest tip de peisaj reprezinta „o valoare nationala, chiar de patrimoniu” si ca, acolo unde a disparut, trebuie refacut. In plus, el are menirea de a „traduce pe intelesul fermerilor” politicile agrare europene si de a le aduce beneficii pe termen lung.

„Este un lucru esential si important, pentru ca PAC se transpun, la urma urmei, in niste subventii, in niste forme de sprijin financiar care de cele mai multe ori ajung la nivelul fermierilor sub forma de sume pe hectar”, a precizat secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului, Tanczos Barna. Pajistea cu arbori este o forma de organizare si administrare a pasunilor care dateaza, in Transilvania, de aproximativ 300 de ani, fiind una dintre formele „rationale” de organizare a terenului agricol, a mai spus Barna.

Proiectul va fi implementat timp de 12 luni in judetele: Alba, Bacau, Bistrita, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mures, Neamt, Sibiu, Suceava si Vrancea. Pe tot parcursul anului vor fi popularizate produsele traditionale din zonele montane ale fiecarui judet, in cadrul mai multor targuri de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *