Proiect integrat european “Danube Delta” pentru dezvoltarea sustenabila a Deltei Dunarii

Proiect integrat european “Danube Delta” pentru dezvoltarea sustenabila a Deltei Dunarii

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat vineri, 21 septembrie 2012, la Conferinta Internationala “Strategia pentru Regiunea Dunarii – prezent si viitor” desfasurata la Bucuresti, in aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Cu acest prilej, ministrul Rovana Plumb a declarat ca “Romania este parte a Conventiei pentru protectia fluviului Dunarea, conventie care reprezinta cadrul cooperarii in domeniul apelor in bazinul Dunarii”. Totodata, referindu-se la rolul Ministerului Mediului si Padurilor in ansamblul Conventiei, Rovana Plumb a precizat ca “In cadrul Strategiei Dunarii, Ministerul Mediului si Padurilor coordoneaza proiecte in cadrul ariei prioritare 5 si anume FLOODRISK si Managementul situatiilor de urgenta generate de poluari transfrontiere in Delta Dunarii. In plus, pentru aria prioritara 5 avem in curs de elaborare o noua propunere de proiect – Floodplain. In cadrul ariei prioritare 4, privind calitatea apei, Ministerul Mediului si Padurilor coordoneaza proiectul Managementul integrat al zonei de coasta”.

Referindu-se la Delta Dunarii, ministrul Rovana Plumb a amintit de proiectul romano-bulgar, Danube WATER, vizand calitatea apei, al carui contract de finantare a fost semnat in data de 29 iunie 2012, cu ocazia zilei Dunarii, impreuna cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig. ”Incercam sa imbunatatim mecanismele de monitorizare a calitatii apei pentru a avea date cat mai corecte si pentru a putea actiona cat mai prompt si cat mai bine acolo unde este cazul. In acest fel vom fi mai bine pregatiti pentru interventii rapide in cazul unor poluari masive”, a spus Rovana Plumb cu privire la importanta proiectului. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 24 de luni, are o valoarea totala de 13.751.025 euro, din care 9.675.328 euro ii revin Romaniei, si este incadrat in categoria proiectelor strategice, atat pentru implementarea Strategiei Dunarii, cat si a Programului de dezvoltare transfrontaliera Romania-Bulgaria.

Totodata, ministrul Mediului si Padurilor a precizat ca, recent, a vizitat Delta Dunarii in cadrul unei delegatii formate din Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin. In acest context, ministrul Rovana Plumb a sustinut necesitatea ca Delta Dunarii sa se dezvolte pe baza unui proiect european integrat, Danube Delta, in care “Politicile sociale, cele de mediu si dezvoltarea economica trebuie sa formeze un tot unitar. In contextul programarii financiare multianuale 2014 – 2020, la nivelul UE a fost agreata necesitatea finantarii de proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila a Deltei Dunarii si care vor contribui la implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Finantarea proiectului Danube Delta va fi axata pe principiul flexibilitatii, adica va fi finantat din mai multe programe operationale”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *