Proiect Tasuleasa Social pentru conservarea biodiversitatii Parcului National Calimani

Proiect Tasuleasa Social pentru conservarea biodiversitatii Parcului National Calimani

In Bistrita a avut loc marti, la ora 12.00, lansarea proiectului „Imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor de importanta comunitara din Parcul National Calimani”, beneficiarul acestuia fiind Asociatia Tasuleasa Social, iar managerul de proiect ing. Alexandru Toniuc.
PROIECT TĂSULEASA SOCIAL PENTRU CONSERVAREA BIODIVERSITĂTII PARCULUI NATIONAL CĂLIMANI

Alin Uhlmann Useriu, presedintele Asociatiei Tasuleasa Social, a aratat ca proiectul a fost aprobat la nivelul Regiunii 6 Nord-Vest, in cadrul sesiunii de proiecte din 28 iulie 2011 pe Axa Prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”, Programul Operational Sectorial de Mediu, si are o valoare totala de 3.810.725 de lei (cu 80% finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala, respectiv 3.048.580 de lei, si 20 % din bugetul de stat, adica 762.145 de lei), perioada de implementare fiind 19 ianuarie 2012 – 19 ianuarie 2014.
Directorul Parcului National Calimani, ing. Basarab Barladeanu, a evidentiat ca proiectul vizeaza imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii Parcului, in scopul reducerii impactului negativ asupra speciilor si habitatelor, prin crearea unor conditii optime de vizitare si informare. Infrastructura de vizitare ce va fi realizata in cadrul proiectului va fi orientata spre protectia speciilor si habitatelor de interes comunitar si national de pe teritoriul Parcului. Campania de constientizare din cadrul proiectului va avea rolul de a informa si sensibiliza grupurile tinta, rezultatele scontate fiind cresterea gradului de informare in randul a 22 de comunitatii locale cu privire la importanta Parcului National Calimani, ca parte integranta a retelei de arii naturale protejate din Romania si a celei europene, precum si cresterea nivelului de implicare si de responsabilitate ecologica.

Proiectul are drept scop imbunatatirea statutului de conservare al speciilor din arealul Muntilor Calimani si realizarea studiului stiintific pentru protejarea acestora. Se doreste, in paralel, cunoasterea statutului acestor specii in Muntii Calimani (extincte sau deosebit de rare cum sunt rasul -Lynx lynx L, cocosul de munte -Tetrao urogallus si cel de mesteacan – Tetrao tetrix, jneapanul -Pinus mugo Turra, Pinus montana Mill ori zambrul – Pinus cembra), obtinerea informatiilor referitoare la arealul acestora in Calimani, intocmirea hartii zonelor favorabile pentru reintroducerea speciilor extincte (in cazul in care nu se mai identifica nici un exemplar). De asemenea, se va realiza o baza de date care sa contina: speciile existente in habitatele cu potential de reintroducere a speciilor periclitate, distributia si amploarea proceselor care au condus la declinul speciilor in ultimii 50 de ani, masuri de stopare a declinului populatiei animaliere si florei spontane. Se mizeaza pe un raspuns pozitiv din partea factorilor implicati, ca urmare a actiunilor de informare si implicare in proiect, cat si imbunatatirea capacitatii de management al personalului parcului in actiunile care au drept scop conservarea capitalului natural. Masurile de conservare documentate si adecvate vizeaza peste 30 de specii si 20 de habitate din aria protejata a Parcului National Calimani. Proiectul isi propune si o dezvoltare durabila a zonei prin intermediul turismului, punandu-se accent pe ecoturism si energii provenite din surse regenerabile.

Proiectul se va desfasura in comunitatile apropiate parcului, si anume localitatile Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Poiana Negri, Saru Dornei, Panaci (Suceava), Lunca Bradului, Rastolita, Batos, Brancovenesti, Alunis, Dumitrita, Deda, Ideciu de Jos, Stanceni, Vatava, Marisel (Mures), Josenii Bargaului, Prundu Bargaului, Monor, Sieut, Bistrita Bargaului, Tiha Bargaului (Bistrita-Nasaud), Toplita (Harghita).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *