Proiect urban inedit – traieste „verde” din colectarea uleiului uzat al bucurestenilor

Proiect urban inedit - traieste "verde" din colectarea uleiului uzat al bucurestenilor

Proiect urban inedit – traieste „verde” din colectarea uleiului uzat al bucurestenilor

Uleiurile alimentare uzate reprezinta 12% din poluantii prezenti in apa si sol, conform unui studiu realizat recent de Comisia Europeana. Conform unui alt raport realizat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Din pacate, 99% din aceasta cantitate de ulei comestibil folosit ajunge in canalizarile oraselor si apoi in sol si ape. Uleiosul este un proiect pilot de colectare a uleiului si grasimilor alimentare de uz casnic din mediul urban. Colectarea se face cu ajutorul cargo bike-urilor, astfel intregul proces este unul verde.

Proiectul Uleiosul a fost demarat in luna noiembrie 2013, la initiativa si dorinta lui Marian Scafaru de a face ceva pentru Bucuresti, orasul in care locuieste de 6 ani. Prin proiectul Uleiosul, Marian si-a propus sa contribuie la constientizarea si eliminarea efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuveta, dar si sa arate ca in Bucuresti lucrurile se pot face si altfel decat cu o masina. De la lansarea proiectului din noiembrie s-au inscris 180 de persoane in program si au fost colectati peste 200 de litri de ulei alimentar uzat de la persoanele fizice.


Pe 25 martie, Uleiosul a demarat o campanie de crowdfunding, in vederea strangerii de fonduri pentru trecerea la viitoarea etapa de dezvoltare a proiectului. Targetul este de 4.000€, suma din care vizeaza achizitionarea unui cargo bike, realizarea unei harti interactive pe website-ul www.uleiosul.com prin care va putea fi urmarita evolutia proiectului (cantitati colectate pe zone, perioade de colectare). Pentru orice suma cu care este sustinut proiectul (minim 5€), sustinatorii primesc drept recompensa un recipient special de colectare precum si „Ghidul Uleiosului”, un ghid educativ asupra efectelor nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuveta cat si a motivelor pentru care uleiul alimentar uzat merita sa fie colectat. Recipientul este menit sa ofere atat un confort celor care colecteaza, dar si asigura – spre deosebire de PET-uri – reutilizarea lor dupa curatare.

Cei care vor sa ajute acest proiect o pot face participand la campania de crowdfunding care se incheie pe 25 aprilie 2014, proiectul avand o finantare flexibila – target-ul ca proiectul sa fie declarat finantat fiind de 30%(1.200€) din cei 4.000€. Recompensele incep de la 2 Euro – recompensa ce se adreseaza si persoanelor care nu locuiesc in municipiul Bucuresti, dar isi doresc sa contribuie la sustinerea acestui proiect – si ajung si pana la 500 de Euro – recompensa ce se adreseaza firmelor si ONG-urilor.

Uleiul colectat este predat unui centru de colectare si reciclare din Bucuresti, fiind dus ulterior in Austria unde este transformat in biodiesel. „Ne dorim ca odata cu dezvoltarea proiectului sa producem biodiesel in Romania, purtand deja discutii in acest sens cu partenerii existenti sau posibili noi parteneri”, declara Marian, initiatorul proiectului. „Totodata, in viitorul apropiat, Uleiosul isi va adresa programele de colectare si entitatilor juridice de pe raza municipiului Bucuresti”.3 Apr 2014 - Sursa: uleialimentaruzat.netArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016