Proiecte ale liceenilor

Harta Verde a Bucurestiului
harta verde
Pentru Harta Verde a Capitalei, liceenii bucuresteni au propus patru proiecte pe care le vor dezvolta. Unul dintre proiecte isi propune identificarea obiectivelor cultural-turistice din zona centrala a orasului, avind ca finalitate o harta a traseelor cultural-turistice pietonale. Dintre propunerile pe care elevii le vor prezenta ulterior fac parte marcarea propriu-zisa a acestor trasee in teren si amplasarea unor panouri continind harta Bucurestiului si informatii despre aceste trasee pietonale. Un alt proiect vizeaza realizarea unei analize a resurselor durabile din parcurile Cismigiu si Izvor. Scopul este conturarea unor propuneri pentru reamenajarea Parcului Izvor, plecind de la necesitatile comunitatii, tinind cont de faptul ca Parcul „Gradina Cismigiu” este foarte aglomerat. Monitorizarea traficului din nordul Capitalei este cel de-al treilea proiect. Se va face o analiza a numarului de masini ai caror proprietari au domiciliul in afara Bucurestiului si care vin in oras pe durata zilei. Elevii vor realiza o harta ce va propune trasee ce vor lega periferiile orasului de centru, utilizind trasee pentru transport alternativ (biciclete, scutere, role etc.) sau reteaua de cai ferate existenta ce poate fi transformata in retea de cai ferate pentru trenuri urbane (tip RER), care sa permita accesul mai usor in oras, identificind locuri pentru amenajarea de parcari pentru autovehicule. Ultimul proiect presupune realizarea unei harti ce va identifica zonele dezafectate din cartierul Tei, urmata de propuneri pentru reamenajarea acestora, plecind de la sugestiile si nevoile localnicilor.

RESPONSABILITATE. „Harta Verde a Bucurestiului e cheia catre dezvoltarea acestui oras. Recunoasterea resurselor, utilizarea si promovarea lor reprezinta un pas inainte pentru un oras caracterizat de indiferenta locuitorilor” – Madalina-Ioana Trusca, clasa a IX-a, Colegiul National Sf. Sava. Liceenii s-au exprimat in privinta modalitatilor in care comunitatea ar trebui sa se implice in rezolvarea problemelor Bucurestiului. Andreea Barbu, eleva in clasa a X-a a Colegiului National Gh. Lazar, considera ca administratia orasului ar trebui „sa dea propriul exemplu, amenajind mai multe spatii verzi si incercind sa gaseasca diverse metode pentru a diminua poluarea”. Bianca Apostol, clasa a X-a din Colegiul National Sf. Sava, si-ar dori „locuri de joaca, promovarea bicicletei ca mijloc de transport, organizarea de evenimente in aer liber si introducerea mai multor cosuri de gunoi”. „Poate ca raspunsurile cele mai edificatoare au survenit in urma dorintei noastre de a afla care sint motivatiile acestor elevi pentru implicarea lor in proiect”, a declarat Ruxandra Soare, presedinte Goodartofnoon.

PREMII. In septembrie, Asociatia Culturala Goodartofnoon va premia liceenii participanti in cadrul proiectului, organizind un team-building in judetul Hunedoara, ce va avea ca scop cunoasterea resurselor culturale si naturale ale judetului cu cel mai mare potential cultural al Romaniei. Componenta educationala a proiectului Harta Verde este sustinuta si incurajata de Carpatcement, Vodafone, BRD-GSG si Avis Romania.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *