Proiectele de mediu, culturale si infrastructura sunt prioritare in cadrul SUERD

Proiectele de mediu, culturale şi infrastructură sunt prioritare în cadrul SUERD
Proiectele de mediu, culturale si infrastructura sunt prioritare in cadrul SUERD
Proiectele de mediu, culturale si infrastructura sunt prioritare in cadrul SUERD

Presedintele Consiliului Director al Asociatiei „Comunitatile Locale Riverane Dunarii” (CLDR), primarul orasului Harsova, Tudor Nadrag, a declarat miercuri, la Giurgiu, cu ocazia lucrarilor privind participarea comunitatilor locale la oportunitatile date de Programul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) ca depunerea proiectelor de mediu, culturale si de infrastructura sunt prioritare in cadrul acestuia, „parteneriatul german dand certitudine si speranta” in accesarea unor astfel de proiecte cu fonduri europene.

„Speram ca, impreuna cu toate cele 14 state riverane Dunarii, sa depunem proiecte comune, sa avem parteneri in toate aceste state, sa fie redusa birocratia si sa depunem in primul rand proiecte de mediu, pentru ca ne dorim sa avem comunitati curate care sa se oglindeasca intr-o Dunare curata, ne dorim proiecte culturale pentru ca Romania a orbecait in intunericul socialismului-comunismului timp de 50 de ani si suntem dornici catre deschidere in intreaga Europa si intreaga lume, iar faptul ca la conducerea Consiliului Oraselor si Regiunii Dunarene este Peter Langer din Germania ne certitudinea si speranta ca vom colabora si vom avea parteneri si in Germania pentru a depune proiecte comune”, a declarat Tudor Nadrag.

El a adaugat ca motorul infiintarii Asociatiei Comunitatile Locale Riverane Dunarii din Romania este profesorul Sever Avram, presedinte executiv al acestei asociatii infiintate sub inaltul patronaj al Academiei Romane si a multumit pentru implicarea deosebita academicianului Alexandru Bogdan. „Trebuie sa intelegem foarte clar ca exista Platforma urbana de colaborare in cadrul Strategiei Dunarii, dar trebuie sa facem si sa lansam si Platforma comunitatii rurale pentru ca nu suntem toti oraseni, iar dezvoltarea mediului rural va ajuta sa nu mai plece tinerii din zona rurala din estul Europei spre vest”, a subliniat, la randul sau, academicianul Alexandru D. Bogdan.

Coordonatorul General al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, Peter Langer, a subliniat ca partea germana si mai ales orasul Ulm, din care provine, este aplecat spre partea concreta a proiectelor. „Consider ca e nevoie de rabdare pentru a crea proiecte, avem nevoie de experti si experienta pentru a continua colaborarea, avem nevoie de proiecte de infrastructura, de IT. Un numar de 150 de milioane de oameni locuiesc in tari si orase situate pe malurile Dunarii. Ulm este foarte concret, este conectat cu alte orase aflate pe malul Dunarii, suntem foarte viu conectati cu cetatenii europeni. Si cu Giurgiu exista o legatura stabila, primarul din Giurgiu si cel din Ulm se afla in comitetul executiv al acestui Consiliu al Oraselor si Regiunilor Dunarene, si se stabileste o conexiune puternica intre aceste regiuni”, a declarat Peter Langer.

In finalul intalnirii, presedintele executiv al Asociatiei CLDR Romania, Sever Avram, a a tras atentia ca noua abordare financiara si manageriala a Comisiei Europene se leaga de combinarea a cel putin trei surse de finantare pentru un proiect. De asemenea, el a spus ca Romania ar trebui sa schimbe sistemul de remunerare in administratia publica pentru a pretinde standarde inalte de performanta si a lupta impotriva coruptiei, care ii deranjeaza pe partenerii din vestul Europei.

La intalnire au participat, de asemenea, deputatul Nicolae Florian, viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, primari de localitati din bazinul Dunarii din Romania, oameni de afaceri si reprezentanti ai mediul universitar din Romania si Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *