Proiectele pentru dezvoltare rurala se vor depune la nivel judetean

    Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a simplificat procedurile pentru contractarea fondurilor nerambursabile care vor fi alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Romania are de absorbit pana in 2013 aproximativ 8 miliarde de euro fonduri nerambursabile, la care se adauga o cofinantare de 2 miliarde de euro din partea Guvernului.

    „Abordarea va fi una descentralizata, iar procedurile simplificate. Beneficiarul interactioneaza doar cu oficiul judetean. Contractul de finantare si cererea de plata se semneaza la oficiile judetene, nu la centrele regionale. Documentatiile sunt mult mai simplificate fata de SAPARD, se pot finanta mai multe investitii eligibile, iar finantarile sunt mai generoase. Ca volum total, este o finantare de sapte ori mai mare decat cea pe care am avut-o prin SAPARD”, a declarat Laszlo Klaric, director general al APDRP. FEADR este un instrument de finantare creat de UE pentru implementarea Politicii Agricole Comune. Banii alocati pot fi utilizati pentru: dezvoltarea productiei agricole si silvice, cresterea calitatii vietii la sate, diversificarea economiei rurale (sprijin pentru firme, incurajarea turismului).
    Oficialul APDRP a explicat ca banii de la UE vor ajuta la depasirea imenselor dificultati cu care se confrunta in prezent spatiul rural romanesc. Astfel, peste 93,6% din suprafata Romaniei apartine spatiului rural, comparativ cu 20% in UE. Circa 48% din populatia tarii traieste la sate, dintre care 32% este ocupata in agricultura, fata de numai 4,5% populatie ocupata in agricultura in tarile UE 25. Doar 33% dintre romanii de la sate au acces la retelele de apa curenta. Retelele de canalizare sunt si mai slab dezvoltate – doar 10% dintre gospodarii au acces la ele. Problemele satului sunt amplificate atat de imbatranirea populatiei, cat si de deficitul educational (doar 1,8% din locuitori au facultate). „Ponderea mare a populatiei ocupate in agricultura si toate aceste probleme ne fac sa pierdem circa 1,3 miliarde de euro pe an din deficitul de comert exterior, echivalentul unui program SAPARD pe an”, a concluzionat Klaric.
    (Sursa: Romania libera)

    Credite garantate pentru proiectele de la sate
    Ministerul Agriculturii va asigura fondurile necesare pentru a garanta creditele luate de cei care vor intocmi proiecte finantate prin Planul National de Dezvoltare Rurala. „Garantiile solicitate de banci sunt de natura imobiliara sau financiara. Noi vom oferi o garantie de tip financiar. Cu bani de la Ministerul Agriculturii vom capitaliza Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), prin intermediul caruia vom oferi garantii. Acest tip de garantare va functiona in primii trei ani, dupa care vom incerca sa folosim si fonduri structurale pentru garantare”, a declarat Cornelia Harabagiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. In acest fel se continua programul de garantare aplicat si in anii precedenti pentru creditele luate de cei care au accesat programul SAPARD.
    „Pentru a sustine proiectele finantate de Uniunea Europeana, investitorii au nevoie de bani pentru cofinantare sau pur si simplu pentru a demara lucrarile. In cazul celor ale caror investitii sunt asigurate suta la suta de UE, cum este cazul Consiliilor Locale, acestia pot lua credit ca sa inceapa lucrarile pentru ca banii europeni sunt rambursati treptat, pe parcursul indeplinirii proiectului. Investitorii apeleaza la un credit la o banca, pe care fondul il poate garanta cu 70%, maximum 80%. Ministerul Agriculturii pune la dispozitia fondului sumele necesare acordarii garantiei”, a spus Veronica Toncea, directorul general al FGCR. Potrivit estimarilor facute pana acum de oficialii romani, reiese ca pentru 2008 si 2009 vor fi asigurate credite de 100 de milioane de euro pentru fiecare an.
    „Pentru garantarea creditelor luate pentru sustinerea proiectelor derulate in cadrul programului SAPARD au fost alocate in jur de 55 de milioane de euro anual”, a spus Veronica Toncea. Ea a precizat ca pentru proiectele SAPARD au fost garantate creditele a 1.600 de investitori, valoarea imprumuturilor acordate de banci fiind de 1.291 de milioane de lei, dintre care fondul a acordat garantii pentru 895 de milioane de lei. „In medie, bancile au acordat credite pentru o perioada de opt ani”, a precizat Toncea.
    Romania va obtine primele sume din fondurile UE dupa aprobarea programului de catre Comisia Europeana, estimata pentru februarie-martie 2008. Aceasta prima transa va reprezenta un avans de 7% din valoarea fondurilor alocate prin PNDR si va fi folosita pentru prefinantarea proiectelor de investitii. Valoarea prefinantaii va fi de 20% din proiect. Banii vor ajunge in satele romanesti doar in masura in care vor exista proiecte eligibile pentru dezvoltare rurala.
    (Sursa: Cotidianul)

    Evaluarea priectelor pentru banii europeni
    Orice proiect depus pentru finantarea din Fondurilor Structurale si de Coeziune trece prin mai multe etape eliminatorii de evaluare:
    1. Verificarea conformitatii administrative a dosarului de finantare
    2. Verificarea eligibilitatii beneficiarului si a proiectului
    3. Verificarea tehnica si financiara a proiectului
    4. Evaluarea strategica a proiectului.
    Verificarea conformitatii administrative presupune, in principal, verificarea respectarii formatului cererii de finantare si a anexelor acesteia. De asemenea, se verifica valabilitatea documentelor solicitate de catre autoritati (ex: certificat fiscal). Finantatorul poate solicita informatii suplimentare/clarificari care trebuie transmise de catre beneficiar in conditiile si pana la termenul-limita precizat de autoritati. Faptul ca beneficiarul nu poate furniza clarificarile respective sau le transmite tarziu conduce la respingerea cererii de finantare.
    Verificarea eligibilitatii beneficiarului si a proiectului. Eligibilitatea beneficiarului presupune, in principal, ca solicitantul de finantare se incadreaza in categoriile beneficiarilor enumerati in Ghidul solicitantului, ca acesta are capacitate operationala si financiara de implementare a proiectului.
    In ceea ce priveste proiectul, eligibilitatea presupune atat verificarea modalitatii in care contribuie el la indeplinirea obiectivului programului, cat si aspecte legate de durata de implementare, valoarea totala, modul in care proiectul contribuie la politicile orizontale: asigurarea egalitatii de sansa, protectia mediului, legislatia in domeniul achizitiilor publice si regulile privind ajutorul de stat.
    Criteriile de eligibilitate enumerate in Ghidul solicitantului trebuie indeplinite cumulativ, in caz contrar proiectul fiind descalificat. De asemenea, solicitantul este exclus din procesul de evaluare si selectie in situatia in care se constata ca se face vinovat de inducerea grava in eroare a autoritatilor sau de trafic de influenta.
    Verificarea tehnica si financiara a proiectului este etapa in care se verifica relevanta, fezabilitatea si sustenabilitatea proiectului propus, din punctul de vedere al activitatilor prevazute, al cheltuielilor bugetate, al resurselor umane si de alta natura, prevazute a fi utilizate. In aceasta etapa, beneficiarul trebuie sa acumuleze un numar cat mai mare de puncte din numarul maxim – de regula 100 – stabilit de autoritati.
    Evaluarea strategica a proiectului. Proiectele finantate din Fonduri Structurale si de Coeziune trebuie sa demonstreze si faptul ca ele contribuie la realizarea strategiei de dezvoltare locala, precum si ca genereaza valoare adaugata, prin asigurarea complementaritatii cu alte investitii existente in regiunea respectiva.
    In masura in care proiectul raspunde prioritatilor strategice ale regiunii, acesta se va plasa intre primele sau ultimele proiecte pe lista celor care urmeaza a primi finantare.
    (Sursa: euROpeanul)

    Sursa: Graiul Dobrogei

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *